Dacia Lodgy 1.5 dCi Stepway: Vzácná příležitost | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

19. 5. 2016

Dacia Lodgy 1.5 dCi Stepway: Vzácná příležitost

Dacia Lodgy 1.5 dCi Stepway

Fotogalerie

7 fotografií

Výbava Stepway ukazuje Dacii Lodgy v nejlepším světle. I chudší verze nabízejí rekordní prostor za pár korun. Važme si toho, nebude to navěky.

(více v čísle 16/16)

Hospodářská krize odeznívá jen zvolna a zájem o levná nová auta nepolevuje. Nejnaléhavěji mezi mladými rodinami, které potřebují za málo peněz hodně místa a nechtějí se vydávat všanc bazarovým pirátům. Tajným tipem je rumunský minibus vyrobený v Maroku. Trochu menší než zafira a scénic, nicméně volitelně sedmimístný, a přitom o sto tisíc levnější. Ceně 327 900 Kč za nejlacinější diesel se blíží jen francouzské duo Peugeot Partner a Citroën Berlingo. Ve výbavě Arctica vyjde motor 1.5 dCi jen o třicet tisíc dráž než benzinové turbo, takže se vyplatí dost rychle.

My dnes testujeme úplný vrchol, silnější variantu s výkonem 80 kW a šestirychlostní převodovkou ve výbavě Stepway. Ta kromě celkem zbytečného vnějšího oplastování potěší litými koly, barevně odlišeným lakem zrcátek i hezčím zpracováním některých detailů v kabině. Atmosféru uvnitř to znatelně pozvedá a spolu s tichým motorem vytváří pohodu i pro dlouhé dálniční cesty. Spotřeba paliva se po většinu testu držela pod šesti litry, k 6,5 vystoupala jen ve městě.

Silnější verze turbodieselu se šestirychlostní převodovkou letí jako vítr
Autor: Jiří Káš

Jízdní vlastnosti jsou i díky dlouhému rozvoru uspokojivé a ovládání ničím nevybočuje ze standardu nižší střední třídy. Rozpačitě působí jen váhavé reakce dotykového displeje příplatkového informačního systému s navigací, bez kterého se lze snadno obejít.

Proti autům jako scénic a zafira je lodgy citelně užší, takže umístění tří plnohodnotných dětských sedaček nemusí klapnout. Vynahradí to kufr přesahující osm set litrů, ve kterém zbude místo na vše potřebné i po naložení dvou kočárků. Ve volitelné sedmimístné variantě ovšem najdete místa na náklad méně.

Jediný stín, který se nad velkými daciemi vznáší, je nejistá budoucnost. Evropské prodeje modelů Lodgy a Dokker významně nepřekonávají 20 000 vozů ročně a výrobce se už nechal slyšet, že nabídku bude muset zúžit. Pravidelné modelové rošády zatím nejsou na pořadu dne, déle než dva roky by to však zájemci odkládat neměli.

Dacia Lodgy 1.5 dCi Stepway
Autor: Jiří Káš

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
16 / 2016 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851