Mopedauta Chatenet CH 26 SVZ a Pick-Up Spring: Mládí na plný plyn | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Mopedauta Chatenet CH 26 SVZ a Pick-Up Spring: Mládí na plný plyn

Chatenet CH 26 SVZ a Pick-Up Spring

Fotogalerie

16 fotografií

V Česku se zabydlela další značka francouzských mopedaut pro patnáctileté. Jako první jsme vyzkoušeli hned dva chatenety.

(více v čísle 33/17)

Protože jsme před dvěma lety otestovali mopedauto Ligier, už jsme věděli, do čeho jdeme. Auta pro patnáctileté (řidičský průkaz AM na malý motocykl) jsou francouzská specialita, jezdí tam s nimi nejen mládež, ale také senioři, kteří už nemohou nebo nechtějí řídit plnotučné auto. Je to specifi cká kategorie vozítek svázaná striktními legislativními mantinely, ruční malosériová produkce s velkým počtem variant a nečekaně širokými možnostmi, jak autíčko vyšperkovat k obrazu svému.

Chatenet patří na vrchol. Malá rodinná fabrika, která si dává záležet na designu, kvalitě i výbavě. A na rozdíl od konkurence neváhá posílat mopedauta proti zdi v nárazových testech Euro NCAP, odkud má dvě hvězdy. Je to tedy jakási prémiovka a nyní má i ofi ciální české zastoupení. My jsme se do středoškolských let vrátili za volantem sportovně stylizovaného hatchbacku CH 26 SVZ a chlapáckého pick-upu. A byla to jízda na plný plyn! Díky maximálce 45 km/h jsme brázdili Prahu permanentně s nohou na podlaze, a přitom za 3,5 l/100 km.

CH 26 SVZ

Prémiové mopedauto si nepředstavujte jako mercedes. Vzniká víceméně na koleně, a i když je znát péče o detail, působí trochu chatrně. Připočtěte volnomyšlenkářský francouzský přístup a je jasné, proč tu je ostřejší hrana, jinde nesedí spára a tam není díl dolakovaný. Celkový dojem je ale solidní, výbava překypuje luxusem a vše podtrhuje zajímavý design.

Legislativa nařizuje pouze dvě sedadla a také nasazení malého dieselu.

V chatenetu klokotá naftový dvouválec Yanmar o objemu půl litru a výkonu 4 kW. Potkat jej můžete v sekačkách či lodích, má pověst nezničitelného nezmara, který vydrží i trápení nezralé mládeže. To je vykoupeno hrubým chodem a třasem v neutrálu, alespoň že spotřeba kolem tří litrů nestojí za řeč.

Pro náročnější je k dispozici kultivovanější common-rail Lombardini, ale jde už o strojek dražší a náročnější na údržbu. Objednávat lze i silnější variantu se 6 kW.

Všechna prdítka tohoto ražení sázejí na variátor, tedy bezstupňový automat. V autech bývá zdrojem sametové jízdy, tady při rozjezdu drkotá a poskakuje. S daným materiálem to ale lépe nejde a neumí to nikdo z konkurentů.

Jízda je zážitek z mnoha důvodů. Předně je potřeba volit trasu, která nevede po městském okruhu, kam nesmíme.

Od semaforů vystřelíme první, aby nás vzápětí všichni předjeli. Na maximálce 45 km/h jsme hned a pak už jen čekáme, až tam budeme. Muziku naplno, kšilt dozadu, stáhnout okno a ruku vyvěsit z okénka. Teď to má grády. Na pražské magistrále brzdíme autobusy i skútry, k předjetí potřebují dostatek místa. V kopci máme pocit, že chatenet nemůže dál, ale on si cvrliká a vytrvale drží rychlost. Nám, zvyklým na auto, výkon chybí. Ale v patnácti jsme jezdili na pionýru, a co bychom dali za takový kočár, při jehož úpravách bychom se navíc mohli plně realizovat!

Pick-Up

Užitkový model s trubkovými rámy, světelnou rampou a hliníkem vyloženou korbou je ještě větší exot. A přesně o to jde – zaujmout. Užitkové využití v tomto případě nehledejme. Korba spíš naopak zhoršuje praktičnost, protože na zavazadla prší a nejsou zamčená. Co s tím? Přikoupit za šedesát tisíc víko.

Jestliže jsme v hatchbacku měli pocit, že si nás prohlíží každý třetí člověk na ulici, ve vyšperkovaném pick-upu to byl minimálně každý druhý. Přesně za tenhle efekt se platí. V plné náloži až 800 000 Kč. A zájemci se najdou.

Počítejte s námi

Při pohledu na ceny startující na částce 345 000 Kč si člověk říká, jak se vůbec může taková věc prodávat. Jenže prodává, a navíc mnohem dráž. Většina aut má lepší výbavu a stojí běžně kolem půl milionu. Pro lidi s vyššími příjmy je jednou z nejdražších komodit čas. Bydlívají v satelitech za městem a rozvážení pubertálních ratolestí za koníčky a zábavou stojí právě drahý čas. Mopedauto je přesně pro ně – děti jsou ve větším bezpečí než na skútru, odvezou si vše, co potřebují, mohou jezdit v dešti, v zimě, a ještě jsou „in“. A když dorostou do dospělého auta, mopedauto se za slušné peníze prodá. Vynaložené náklady pak v součtu dávají smysl, byť to tak na první pohled nevypadá.

Spotřeba během testu 3,5 l/100 km

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
33 / 2017 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851