Subaru BRZ 2.0i Sport: Líbáš jako bůh | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

29. 6. 2018

Subaru BRZ 2.0i Sport: Líbáš jako bůh

Subaru BRZ 2.0i Sport

Fotogalerie

6 fotografií

Zasahovat do fungujícího organismu je podle nás zbytečné. Myslí si to i u Subaru, a proto letošní změny na malém kupé BRZ ani nepostřehnete.

(více v čísle 24/18)

Hravé malé kupátko Subaru BRZ patří mezi moderními vozy k vymírající skupině aut, u nichž konstruktéři nadřadili radost z jízdy nad ostatní vlastnosti. Za to ho máme rádi a řízení s ním si užíváme plnými doušky. A není nutné, aby jeho motor ohromoval stovkami koní. Čtyřválcový atmosféricky plněný boxer o objemu 2,0 l si vystačí se 147 kW a točivým momentem 205 Nm. Když k tomu ale přidáte pohon zadních kol, šestistupňovou manuální převodovku s krátkými přesnými drahami a hlavicí kousek od volantu, těžiště jen 460 mm nad vozovkou nebo strmé komunikativní řízení, máte o adrenalinové zážitky postaráno. Nejlépe se cítí na zakroucených silničkách, kde plynem lehce korigujete smyk zadních kol.

Dvoulitrový boxer nepotřebuje k výkonu 147 kW turbo. Má charizma a vyžívá se ve vysokých otáčkách.
Autor: Ondřej Lilling

Motor roztočený nad 4000 otáček dává lehkému kupé slušnou dynamiku a typický zvuk boxeru laská naše ušní bubínky. Nádhera! Subaru je přívětivé, i když se jen kocháte přírodou a proplouváte krajinou pohodovým tempem. Dokonce vám potom ani nevysaje peněženku, protože my jsme v režimu dodržování pravidel ujeli 200 km s průměrnou spotřebou 7,2 l, což je méně, než uvádí výrobce. Ani nám proto nevadí, že má malý kufr a dozadu se dospělý jedinec nevejde.

Jenže i takto povedený automobil potřebuje občas oživit. Loni BRZ přišlo s modernizovanou přední částí a dostalo například světlomety Bi-LED. Modifi kovány byly i motor, zavěšení kol, tlumiče nebo elektroničtí jízdní pomocníci. Letos bylo Subaru mnohem skoupější. Černě lakovaná anténa, kryty vnějších zrcátek nebo zadní přítlačné křídlo jsou jen drobnosti. To uvnitř nás přivítal nový multimediální systém se sedmipalcovým displejem, šesti reproduktory, vestavěnou navigací a příjmem digitálního vysílání. Zvládá i připojení telefonu a využívání v něm uložených aplikací. Ovládání je podobné jako u předchozí verze, ale výrazně se zlepšilo zobrazování mapy. BRZ má nově i uvítací funkci světel a světe div se, konečně dostalo trojblik. Subaru BRZ přejeme mnoho dalších let rozdávání radosti.

Štíhlá linie kupé se neokouká. Diody v zadních světlech dostalo BRZ již loni.
Autor: Ondřej Lilling

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
24 / 2018 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851