Nejextrémnější silnice světa | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

6. 6. 2013

Nejextrémnější silnice světa

Nejextrémnější silnice světa

Fotogalerie

12 fotografií

Ještě že máme na českých silnicích jen výtluky! Existují totiž místa, kde zapadne celé auto a nikdo ho už nikdy nenajde.

(více v čísle 19/13)

Odvaha je pro některé profesionální řidiče základním předpokladem k výkonu zaměstnání. Některé silnice totiž mohou stát posádku kamionu i život. Klikatí se okolo skal, jsou příliš úzké či ledové, nemají žádná svodidla a kdykoli se na vás mohou sesypat kameny. Jenže řidiči kamionů se jim vyhnout nemůžou, jak se přesvědčíte v pořadu Nejdrsnější kamioňáci světa, který aktuálně vysílá Jen pro nejdrsnější stanice Spektrum každou sobotu a neděli od 13 hodin.

Podíváte se třeba na silnici smrti Yungas Road v Bolívii. Sedmdesá tikilometrová cesta spojuje města La Paz a Coroico a v 30. letech ji postavili paraguayští váleční zajatci. Startuje ve výšce 4700 metrů nad mořem, je velmi strmá a vede nad skalnatými propastmi. Vzhledem k tomu, že je široká jen kolem tří metrů, je tu střetnutí dvou aut skutečně problematické. Cestu komplikují sesuvy půdy, mlha, padající kameny a absence jakýchkoliv zábran. Každý rok tu zemřou stovky lidí. Před dvaceti lety se zde dokonce při otáčení zřítil autobus se stovkou pasažérů.

Nejextrémnější silnice světa
Autor: Spektrum

Pokud nemáte rádi tunely, nedoporučujeme Guoliang v Číně. Najdete jej v horách Taihang a spíše než dopravní cestu připomíná nevšední přírodní úkaz. Pět metrů vysoký a 1200 metrů dlouhý tunel vede skálou a světlo do něj proniká pouze uměle vytesanými okny. V určitých místech jsou však tak velká, že od hluboké propasti dělí řidiče opravdu jen pár centimetrů.

Kamioňáci ze seriálu zavítají v jednom z dílů do Himalájí. Tam se nachází jedna z nejnáročnějších cest na světě. Indická silnice Leh-Manali se táhne téměř 480 kilometrů v nadmořské výšce až pět kilometrů. Řidiče často ohrožují sněhové laviny, padající kameny a sesuvy půdy. Po silnici je možné projíždět jen od červn

Mezi nejextrémnější cesty patří rozhodně i ta nejbahnitější a nejmokřejší. Ruská dálnice Lena vede z Moskvy do sibiřského Jakutsku. Když uhodí zima, komplikují dopravu závěje, ledovka a husté sněžení. V létě zase zaprší a silnice bez asfaltu se promění v bahenní lázně s vyjetými kolejemi. Pro motoristy je v té době téměř nesjízdná a vznikají nekonečné kolony. Uvíznutá auta se pak stanou snadným terčem lupičů.

Noční můrou mnohých řidičů jsou také extrémně nebezpečné ledové dálnice na zamrzlých jezerech a řekách. Největší je 1500 kilometrů dlouhá McMurdo South Pole, která spojuje polární stanici Amundsen-Scott na jižním pólu a pobřežní polární stanici McMurdo.

Ve Spojených státech najdete nejhrbolatější silnice na světě. Vybrat si mů- žete například mezi Endless Highway uprostřed pouště nedaleko údolí Fire State Park v Nevadě nebo městem Douglas County v Coloradu.

Jednoznačně nejdelší silnicí světa je Pan-American Highway. Je dlouhá 48 000 kilometrů a vede z města Prudhoe Bay na Aljašce až do spodního cípu Jižní Ameriky. Prochází čtrnácti státy a rovněž různorodým podnebím. Jeden úsek dokonce vede přes deštný prales.

Neměli bychom zapomenout ani na nejšpinavější silnici. Po té se projedete v malém městečku Shah Town, které je součástí pákistánského velkoměsta Karáčí. Před očima a pod koly auta budete mít jen splašky a bláto.

Pokud dáváte přednost monotónní a nudné jízdě bez jakýchkoli překvapení, bude pro vás vhodná australská The Eyre Highway. Jedná se totiž o nejdelší a naprosto nejrovnější dálnici na světě. V létě se teplota prašné vozovky vyšplhá i na sto stupňů.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
19 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851