Goodwood Festival of Speed 2013: Oslava oslav | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Goodwood Festival of Speed 2013: Oslava oslav

Porsche slavilo 50 let modelu 911. Tři vozy shlížely na panství z nepochopitelné skulputury, nejrůznějších verzí byste napočítali desítky. Kolem šlechtického sídla právě prolétá Fabia S2000.

Fotogalerie

21 fotografií

Legendární Festival rychlosti v anglickém Goodwoodu letos oslavil dvacáté narozeniny. Svět motorů byl u toho.

Poprvé sezval Lord March na své hrabství rychlá auta v roce 1993. „Vzpomínky na ten rok se zdají být neuvěřitelné. Alain Prost vyhrál čtvrtý titul mistra světa F1, Kevin Schwantz dominoval kubatuře 500 cm³ v motocyklovém šampionátu, Bill Clinton usedl do čela USA a nikdo neznal Google, který v té době ještě neexistoval,“ ohlíží se dvacet let nazpět Lord ve výroční brožuře vydané k dvacátému jubileu své akce. Ta se stala jedním z nejúžasnějších motoristických podniků na světě. A čím že je goodwoodský festival tak výjimečný? Především rozmanitostí. Každoročně sem přijedou nejvzácnější veterány, nejdražší supersporty, slavná závodní auta historie i současnosti, rallyeové speciály, monoposty formule 1, monstra z Pikes Peaku i placky z Le Mans. Do toho motorky a lavina slavných závodníků od aktuálních hvězd po matadory typu čtyřiaosmdesátiletého Stirlinga Mosse. To vše můžete zažít na jediném místě v jeden okamžik, navíc neuvěřitelně blízko. Vždyť většina strojů jen tak volně parkuje pod stanem nebo na trávníku. Co by to bylo za oslavu rychlosti, kdyby auta jen nečinně stála. Hlavní atrakcí festivalu je proto závod do vrchu, kde můžete všechny fascinující stroje z pár metrů sledovat v akci. Ani s nejvzácnějšími se nejezdí jen tak naoko. Vypovídá o tom počet letošních karambolů. Přímo před naším objektivem si to do bariéry namířilo okruhové Porsche 962 C posádky Stuck/Pescarolo. Chvíli nato odtahovka nakládala z poloviny zbořený koncept Giugiaro Parcour a v levotočivé zatáčce solidně rozložil na díly svou pikespeakovou toyotu Rod Millen. Stále jsme vás nenalákali na příští ročník?

Proč se aerodynamickému kupé amerického konstruktéra Harryho Millera přezdívalo Zlatá ponorka, netřeba vysvětlovat. Pochází z roku 1917, pohání jej třílitrový čtyřválec.
Autor: Svět motorů

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
31 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851