Porsche na denní použití: Labužník | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

24. 11. 2015

Porsche na denní použití: Labužník

Porsche na denní použití

Fotogalerie

16 fotografií

Američan Michael Mullen žije v ČR už pětadvacet let. Z rodné vlasti si dovezl i porsche, které si pořídil kdysi coby začínající právník.

(více v čísle 45/15)

Proč bych nejezdil na trávník? Vždyť je můj! Těmito slovy se Michael Mullen diví, když ho kvůli focení opatrně instruujeme, aby se svým vozem nepodupal pečlivě střižený „angličák“ před domem. Lepší kulisu pro fotku bychom nenašli! Michael Mullen je totiž člověk s dobrým vkusem a má rád staré věci, které neztrácejí na hodnotě. Vůbec se přitom nezdráhá denně je používat. Příkladem je sto let stará vkusně zrekonstruovaná vila nebo klasické Porsche 911 S z roku 1977. Historický vůz, jemuž hádáme cenu kolem půldruhého milionu, však majitel neváhá používat denně. V létě s ním vyrazí nejen na víkendy, ale i na jednání. „Moji obchodní partneři auto milují. Když je svezu, jsou nadšeni,“ směje se Michael od ucha k uchu.

Pro americký trh dostalo porsche systém recirkulace plynů, který ubírá výkon. Dnes už v motoru není.
Autor: Jiří Pekárek

Do Československa poprvé přijel v roce 1990 coby student politologie. V polovině devadesátých let zde vystudoval práva a nakonec se u nás usadil nastálo. Teprve loni si dovezl své porsche z USA. Neobešlo se to ale bez starostí. Při cestě z celnice totiž vzplanul motor malým požárem. Naštěstí se ho podařilo uhasit a auto zase opravit. „Součástky sháním přes eBay v USA, koupit lze všechno,“ říká majitel.

K veteránům měl vřelý vztah už od mládí. Prvním autem byl brouk z roku 1972 a později „busík“ T2 s lůžkovou úpravou. Na škole si pořídil starou motorku BMW R60/2. Všechny stroje opravil a pak s nimi běžně jezdil. Škoda že některé lehly popelem při požáru tatínkovy garáže. Dnes by šlo o cenné veterány. „Jako začínající právník v Chicagu jsem pracoval v obrovském mrakodrapu. Obchodníci z komoditní burzy dokázali vydělat za jediný den milion lusknutím prstů. Jezdili do práce v porsche nebo ferrari. Toužil jsem tehdy také po pěkném autě. Na nové jsem neměl, takže takové, abych se za něj nemusel stydět,“ nejlépe vystihuje Michael tehdejší touhu po sportovním kupé.

Porsche na denní použití
Autor: Jiří Pekárek

Stará porsche jsou podle Michaela stejně víc „cool“. Jenže letitá Porsche 911 byla v Chicagu nad jeho rozpočet. Využil proto sestřiny svatby v roce 1996 v jiném státě a během ní koupil vysněné porsche z roku 1977. Co na tom, že byl motor rozložený v krabici. „Jsem technicky založený, takže jsem se opravy nebál,“ vzpomíná a ukazuje nám pečlivě vybavenou dílničku ve speciální garáží pro svůj youngtimer. Vše si servisuje sám. Hned po koupi tak každý večer vůz opravoval a čistil si tím hlavu. Za měsíc a půl už vůz jezdil a pak ho denně používal k cestám do práce a jezdil s ním na víkendy za rodiči.

Michael Mullen má k vozu dokonce i originální dokumentaci. Jako nový přišel na závratných 16 323 dolarů.
Autor: Jiří Pekárek

Při focení je znát, jak moc má své auto rád a dokáže ho zkušeně ovládat, přestože se o přetáčivé záludnosti starých porsche vyprávějí legendy. Po najetí na krajnici si dává pečlivý pozor, aby nevymrštil jediný kamínek. Ale jakmile se dostane na asfaltové zatáčky, okamžitě nám mizí z dohledu. I strachem zelený fotograf uznává, že si Michael porsche neváhá pořádně užívat…

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
45 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851