Marek Taclík: Problémy do kufru | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Marek Taclík: Problémy do kufru

Marek Taclík

Fotogalerie

6 fotografií

Herec Marek Taclík bývá často obsazován ve fi lmech i televizních seriálech. Naposledy vystupoval na televizních obrazovkách v sedmé řadě show StarDance... když hvězdy tančí.

(více v čísle 51/15)

Za volantem se podle vlastních slov chová s pokorou a zatím ho nic nerozčílilo. Klidně vystupoval také při rozhovoru, který se odehrál v hledišti Činoherního klubu v Praze. Chvíli před začátkem představení.

Ženy řídí také dobře

Co prozradíte o svých auto mobilových začátcích?

Řidičák jsem si sice udělal v osmnácti, ale šoférovat začal až o dvanáct let později. Tehdy mi rodiče dali starší golf. Vzpomínám na cestu do centra Prahy. Měl jsem úplně propocenou košili, jak ve mně vibrovaly obavy, abych nenaboural.

Zlepšilo se to?

V každém případě. I když musím říci, že moje současná přítelkyně je určitě lepší řidič než já. Havárii jsem však dosud naštěstí neměl.

Jaký máte názor na ženy za volantem?

Pozitivní. Nemyslím si, že by muži museli být lepšími řidiči. Moje partnerky byly za volantem vždy jistější, přestože sám jezdím svižně. Pokud se žena za volantem nelíčí, netelefonuje nebo nekrmí dítě, není nebezpečná.

Kolik kilometrů ročně najedete?

Před pár lety to bylo deset tisíc, poslední rok už o pár tisícovek víc.

Na víc si netroufáte?

V tom problém není. Po Praze se mezi divadly nebo ateliéry pohybuji nejčastěji městskou dopravou a na natáčení mě vozí auta produkce. Sám nejvíce cestuji na sever. Na Ústecko za příbuznými nebo na chalupu do Frýdlantského výběžku. Moje dosud nejdelší cesta vedla na lyžovačku do švýcarských Alp.

Smyk v seriálu

Čím aktuálně jezdíte?

Osm let Volvem S40, které je mým třetím vlastním automobilem. Občas bych potřeboval vůz s lepší akcelerací, současný je těžký. Ovšem na druhou stranu zase bezpečný.

Dáváte přednost manuálu, nebo automatu?

Už když jsem si pořizoval současné auto, líbila se mi samočinná převodovka. Tehdejší přítelkyně mě ovšem přemluvila, abych sáhl po klasice, jinak to není žádné jezdění. Teď už ovšem vím, že až si pořídím další automobil, bude mít určitě automatickou převodovku.

Zkusil jste řídit motocykl?

Maximálně skútr, na motorce bych si nebyl jistý. Mám pár kolegů z herecké branže, kteří jsou schopni na velké mašině procestovat celou Evropu. To je pro mě naprosto šílená představa, nikdy bych to nedokázal.

Máte zkušenosti s řízením v průběhu natáčení?

V převážné většině složitých scén zastoupí herce kaskadér, ale některé situace člověk zvládne sám. Když jsme natáčeli druhou sérii Kriminálky Anděl, režisér Jiří Chlumský po mně chtěl, abych na plac přijel svižnějším tempem. Jenomže to se odehrávalo na štěrkové cestě a v zatáčce. Nakonec z toho byla docela elegantní jízda smykem, kterou jsem i k vlastnímu překvapení zvládl.

Marek Taclík
Autor: Josef Dvořák a archiv České televize
Volant v obou rukou

Může se herec učit za volantem texty?

Vím o pár kolezích, kteří to dělají, ale rozhodně to není můj případ. Když řídím, nemůžu dělat nic jiného, jen se soustředit na volant a pedály. Nedávno se mě jeden z herců zeptal, jak se z iPhonu posílají za jízdy esemesky. Podíval jsem se na něj s výrazem, jestli se náhodou nezbláznil.

Není to nejlepší cesta k nehodě?

K té může dojít i za jiných okolností. Přesvědčil jsem se o tom v létě na Karlovarsku. Asi ve stokilometrové rychlosti jsem dostal aquaplaning. Překvapilo mě, že ačkoliv nemám s podobnými situacemi zkušenosti, podařilo se mi to zvládnout. Zůstalo jen několik malých škrábanců na kapotě auta, které se otřelo o svodidla. Ta mě tehdy naštěstí udržela na asfaltu.

Ještě že u toho nebyli policisté, co říkáte?

S těmi mám naštěstí jen pár zkušeností za občas mírně rychlejší jízdu nebo špatné parkování.

Co vám vadí v provozu na českých silnicích?

Za volantem bývám v drtivé většině flegmatik, takže ani nenadávám, nekleju. Z toho, co mám možnost pozorovat z chování řidičů, si myslím, že chybí plynulost provozu. Na zelenou se má rozjet třeba pět aut, která stojí za sebou, ne jenom jedno. Tohle by se mělo učit v autoškolách! A taky bych každému šoférovi, který při řízení nedrží volant, ale něco jiného, vyrazil dotyčnou věc z ruky.

Co byste poradil tuzemským řidičům?

Když někam jedete, otevřete kufr auta a do něj si dejte své problémy. Odřiďte, kam potřebujete, pak kufr otevřete a vezměte problémy s sebou. Ale netahejte je za volant.

Marek Taclík

Marek Taclík
Autor: Josef Dvořák a archiv České televize

◗ Narozen: 9. 5. 1973

◗ Bydliště: Praha

◗ Povolání: herec (Činoherní klub)

◗ Stav: svobodný

◗ Film: Jedna ruka netleská, Občanský průkaz, Rodina je základ státu, Ve stínu, Martin a Venuše, Ztraceni v Mnichově

◗ Televizní role: Falešné obvinění, Místo v životě, Opera Silver A, Okresní přebor, Vyprávěj, Sanitka 2, Čtvrtá hvězda, Kriminálka Anděl

◗ TV pořady: Všechnopárty, Uvolněte se, prosím, StarDance... když hvězdy tančí

◗ Divadelní role: Ujetá ruka, Maska a tvář, Osiřelý západ

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
51 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851