Porsche Museum v Zuffenhausenu: Pro fanoušky povinné | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Porsche Museum v Zuffenhausenu: Pro fanoušky povinné

Porsche Museum v Zuffenhausenu

Fotogalerie

11 fotografií

Tři a půl hodiny jízdy od českých hranic v německém Zuffenhausenu stojí továrna Porsche. Hned vedle ní můžete vkročit do architektonicky zajímavé budovy muzea, které vážně stojí za vidění.

(více v čísle 28/17)

Ať už vás značka Porsche zajímá, nebo ne, koncepce jejího továrního muzea v Zuffenhausenu zaslouží pozornost. Začíná to už zajímavou budovou z roku 2008 plnou skla a ostře rovných ploch a pokračuje interiérem plným světla, vzdušnosti kolem exponátů a promyšlenou koncepcí.

Uvnitř se dozvíte všechno z historie i současnosti značky, kterou si každý představí, když se řekne jméno Ferdinanda Porscheho. Velmi záhy například pochopíte, že Porsche zdaleka není jen ikonická sportovní devětsetjedenáctka, ale také traktory, a dokonce první elektromobily už z přelomu 19. a 20. století. Nějakou dobu jsme pak žasli nad geniálním designem Ferryho Porsche „č. 1“ alias prvního prototypu modelu 356 z roku 1948. Celkově je vystavených kousků 356 hned několik. Všechny jsou krásné a naživo roztomile maličké.

Porsche 917 KH Coupé pro 24 hodin Le Mans z roku 1971 dosahovalo při výkonu 600 koní maximální rychlosti 360 km/h
Autor: Petr Slováček

Velký díl expozice se soustředí na sportovní úspěchy značky. Nejvíc nás zaujala „placka“ 956, která visí na stropě hlavou dolů. To má v návštěvnících vyvolávat dojem, že by byla s maximální rychlostí 321,4 km/h schopna vzlétnout. Okolo výkonných motorů se točí další díl expozice, kde jsou k vidění agregáty na stojanech a některé v řezu. Každý tak pochopí, jak co funguje.

Zajímavostí muzea jsou speciální výstavy, letošní se zaměřuje na vývoj sportovního SUV Cayenne a k vidění je třeba 911 SC Safari nebo model Cayenne z transsibiřského závodu. Loni takto například byla k vidění expozice věnovaná pohonu transaxle, který proslavily „lidové“ modely 924 a 944. Pokud slušně vládnete němčinou k porozumění výkladu, doporučujeme vyrazit 21. října na „Noc zvuků“, kde budou ke slyšení naživo v muzeu nastartované motory a vyprávění inženýrů či závodníků.

Linky na stěně v reálné velikosti ukazují, jak sportovní porsche za ty roky vyrostla
Autor: Petr Slováček

Jestliže navštívíte pár motoristických expozicí v Česku, mnohdy zůstane jen dojem vyskládaných exponátů v bývalém kravíně nebo stodole. Často z vozidla mnoho nevidíte, protože se ukrývá za sloupem nebo namačkané za jiným. V Zuffenhausenu je to jinak – chodíte přímo mezi exponáty, můžete si na ně sáhnout a tabule s popiskami jsou interaktivní. Chcete slyšet na vlastní uši zvuk třeba Panamery GTS? Stačí otočit klíčkem na pilíři a z reproduktoru se rázem line sexy sound. Jsme si tak skoro jisti, že výstava nebude nudit ani doprovod.

Na druhou stranu jsme slyšeli i myšlenky, že sterilní prostředí továrního muzea může odrazovat jedince vyhledávající patinu vystavených předmětů. Názor si udělejte sami.

Otevřeno mají denně mimo pondělí a za vyzkoušení mimochodem stojí i místní restaurace. Byť má ceny, které se mohou zdát českým návštěvníkům o fous vyšší.

Kdy, kde a za kolik?

Zuffenhausen leží 320 km od Rozvadova a po dálnici A6 tam dojedete za tři a půl hodiny. Do navigace zadejte adresu: Porscheplatz 1, 70435 Stuttgart- -Zuff enhausen. Otevřeno mají denně kromě pondělků, Vánoc, silvestra a Nového roku od 9 do 18 hodin.

Vstupné
Dospělá osoba 8 eur/209 Kč
Děti do 14 let 4 eura/104 Kč
Rodinné 20 eur/522 Kč
Po 17. hodině cena snížena na polovinu

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
28 / 2017 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851