Muzeum autíček Příseka: Dětem i dospělým vstup nakázán! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

16. 8. 2017

Muzeum autíček Příseka: Dětem i dospělým vstup nakázán!

Muzeum autíček Příseka

Fotogalerie

9 fotografií

Od velkých aut tentokrát odbočíme k jejich zmenšeninám. Poblíž Jihlavy leží muzeum autíček, kde budete určitě nostalgicky hýkat štěstím, stejně jako my…

Vysočinu má řada řidičů spojenou s otravným úsekem dálnice D1, kde raději ani moc nezastavují a rychle ho proletí. Doporučujeme ale odbočit na 112. kilometru na Jihlavu a pokračovat do vesničky Příseka. Její dominantou je zrekonstruovaný zámek, který byl v minulosti zdevastován jezeďáky, zde ubytovanými nájemníky obecních bytů, a dokonce i vichřicí, než se o jeho záchranu pokusili poslední majitelé. Do podařeného konce to dotáhl až Radek Bukovský – majitel a jednatel společnosti Abrex na výrobu autíček. A protože je současně velkým sběratelem automodelů a rád se svou sbírkou pochlubí, vybudoval v Přísece opravdu skvělé místo – zámek je zaplněn modýlky od předválečné doby až do současnosti. „Hračkám chlad vyhovuje, zejména dřevěným. Zámek je pro to ideální. Vadí jim totiž spíš světlo, což řeší naše malá okna, navíc vybavená žaluziemi,“ odtuší náš průvodce a správce sbírek Robert Švec. Jeho vášní jsou staré československé hračky, založil o nich skvělé webové stránky www.starehracky.cz a své znalosti dál přenáší do expozice. A musíme říci, že báječně. Stačilo pár letmých pohledů a už jsme začali nezřízeně jásat nad autíčky, s nimiž jsme si sami hráli. Ač Robert Švec vypráví nesmírně poutavě, zakrátko už ani nejsme schopni sledovat jeho výklad a běháme od jedné vitríny k druhé.

Robert Švec si nejvíc cení autobusů RTO od výrobce Ites. Mají tady i prototyp novějšího ŠD11 z 80. let na setrvačník. Sériově byly vyráběny jen na obsluhu kabelem, protože při ruční manipulaci hrozilo promáčknutí bohatě prosklené střechy a zranění dítěte.
Autor: Petr Slováček

Expozice začíná setrvačníkovými autíčky Igra a bakelitovými modely Směr, které byly v 50. a 60. letech doslova fenoménem. Stály totiž jen pár korun. S některým si proto hrál každý kluk, který vyrůstal v Československu. Mezi nikdy nerozbalenými exponáty v krabičkách jsou občas i viditelně používané kousky. „Hračka je od slova hráti si. A pokud je zajímavá, má zde i poškozená místo,“ říká Robert Švec a ukazuje na bakelitové kousky. Tento materiál totiž prakticky nelze opravit, a protože je po nich mezi sběrateli hlad, objevují se sem tam na burzách plastikové napodobeniny za astronomické ceny. To ostatně platí skoro pro všechny staré hračky. Už za plastikové modely na kabel z 80. let neváhají obchodníci požadovat desetitisícové sumy. Ještě víc za různé barevné varianty. I o nich se zde dozvíte. A také třeba to, že se nevyráběly černé hračky. „Existuje oběžník ředitele závodu, že to není pro děti v Československu výchovné,“ směje se náš průvodce a ukazuje na Tatru 613 v této barvě. Vznikla jen omezená série coby dárková kolekce pro představitele strany a vlády. Velké nadšení v nás vyvolává expozice fi rmy Ites, která je prý téměř kompletní včetně prototypů a všech vyráběných barevných variant. Překvapuje rádiem řízena Škoda 120, která stála v 80. letech závratných 1900 Kčs. Také proto je dnes vzácná.

Plechový tank původně vyráběla firma Ites v autentické khaki zelené, jenže to prý prozrazovalo odstín ČSLA, a proto musel dostat odpornou brčálovou
Autor: Petr Slováček

Expozice ruských hraček zase zaujme velikostí, japonské a zámořské modely propracovaností a skvělými funkcemi. Předválečná autíčka nesou pořádnou patinu, ale to k věci patří. A v podkroví si přijdou na své milovníci klasických dřevěných hraček. Pár vitrínek se našlo i pro zábavu holčiček. Ani po dvouhodinové návštěvě jsme bohužel nestihli vidět vše, co bychom chtěli. Doporučujeme proto vyhradit si dostatek času. My už máme jasno v tom, že si sem ještě uděláme výlet.

Kdy, kde a za kolik

Muzeum autíček Příseka
Autor: Petr Slováček

Obec Příseka leží devět kilometrů jihovýchodně od Jihlavy po silnici 405. Zámek spatříte už z dálky. Kvůli expozici v historické budově bohužel nebylo možné zpřístupnit výstavu bezbariérově. Otevřeno mají celoročně mimo Vánoce a velikonoční pondělí. Až do konce srpna otvírají v týdnu od 9 do 18 hodin, o víkendech do 19. Od září jsou zde od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin. O víkendech a svátcích od 9 do 18.

Dospělá osoba 75 Kč

Děti, studenti, senioři, ZTP 35 Kč

Rodinné (2 dospělí + 2-5 dětí) 185 Kč

Skupina podle dohody

Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851