Ministr chce posvětit cyklistický teror | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Ministr chce posvětit cyklistický teror

Vážení čtenáři,

 

dnes ráno jsem vyjížděl jednou z menších uliček na pražskou Letnou. To už je docela kopeček. Testovací Kia Carens asi netušila, proč ji trápím do kopce rychlostí 5 km za hodinu. Přede mnou (a mnoha dalšími) se středem silnice zpupně ploužil vzhůru mladý muž na horském kole. Nevím, zda to neuměl, nebo byl po nemoci, či mu kolo nepřehazovalo. Neptal jsem se ho. Z výrazu v jeho tváři jsem měl pocit, že je nadšen z toho, jak nás, blbečky za volantem, cvičí. Možná to byl předseda hnutí proti autům Auto*mat, nebo ho navedla jeho matka, čelní představitelka organizace Pražské matky proti čoudu.

Okamžitě jsem si však vzpomněl na zprávu z minulého týdne o nové strategii ministerstva dopravy pro rozvoj cyklistické dopravy. Ministr Stanjura, jemuž na úřadě, který před pár týdny přebral, nefunguje prakticky nic, cítil potřebu světu sdělit, že zařídí, aby do roku 2020 na kole jezdilo denně do práce 10 % lidí. Ve městech by to měla být dokonce čtvrtina. Má rozbité dálnice, silnice plné děr, peníze z eráru mu úředníci různých fondů rozkradou ještě dřív, než vůbec dorazí na účet ministerstva, není ani po roce schopen dát do plného chodu registr aut a řidičů, ale nám bude kázat o bicyklech. Nemám strach, že by na jeho slova došlo. Tohle ministerstvo je totálně neschopné. I kdyby nakrásně ze všech silnic udělali cyklostezky, stejně cíle nedosáhnou. Praha není Amsterodam ani Londýn. Praha má kopce - a ty jsou limitem. V takovém Hradci Králové nebo Olomouci, tedy na rovině, už dnes lidí jezdí do práce na kole dost a dost. A vůbec o tom nerozhoduje pan Stanjura.

 

Příjemné čtení vám přeje

 

Zbyšek Pechr

šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851