Toč se, řidiči, toč! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Toč se, řidiči, toč!

Vážení čtenáři,

 

jsou stavby, které u nás vyrůstají snad ještě rychleji než houby po dešti. Sem patří i kruhové objezdy. Za totality věc téměř nevídaná, v demokracii objevená a v současné zemanokracii dokonce zneužívaná. Jejich počet na českých silnicích odborníci odhadují na 1500. Stojí na místech, kde pomáhají, ale mnohem častěji na křížení zcela bezvýznamných cest. Z jejich vzniku se pak radují jen někteří místní zastupitelé, kteří si libují, jak úžasně zklidnili dopravu, a pak všudypřítomní korupčníci, kteří odsávají peníze z našich daní. Vybudovat kruháč je totiž mnohem nákladnější než postavit semafory…

V rozumné míře užívané kruhové objezdy vskutku dopravě pomáhají. Provoz je plynulejší a bezpečnější, neboť při nájezdu na kolečko musí zmírnit každý (pokud ho tedy nechce zdolat po ruském stylu, tzv. na tarana). Velkým problémem je, že řada řidičů dodnes neví, jak se na kruhovém objezdu má správně jezdit. Kolik z nás je například stále ještě dokonale zmateno na kolečku s více jízdními pruhy? Víme všichni, že vpravo by měli jet jen ti, kteří odbočí na nejbližším výjezdu? Určitě ne. Přitom za nehodu na kruháči dostanete neuvěřitelných pět bodů!

Abyste vždy věděli, jak se na kruhovém objezdu správně zachovat, je tady jako vždy Svět motorů a hlavní téma tohoto vydání.

 

Příjemné a poučné čtení vám přeje

 

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851