Automobily v zajetí ekologů a politiků | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Automobily v zajetí ekologů a politiků

Vážení čtenáři,

automobilový svět už asi nikdy nebude tím, čím býval. Tedy přehlídkou krásy, rychlosti a emocí. Je noc mezi čtvrtkem a pátkem a já sedím v pařížském hotelu Westin nad klávesnicí. Snažím se přehrát si v hlavě, co všechno jsem uplynulý den na zdejším autosalonu viděl, a prakticky nic se mi nevybavuje. Ano, může to být začátek sklerózy. Pevně věřím, že občasné výpadky při hledání jmen nevěstí nic zlého, a tak budu hledat příčinu své vybílené hlavy někde jinde. Autosalonů jsem za posledních 25 let absolvoval na čtyřech světadílech nespočetně, ale na něco tak nudného, jako je k vidění letos v Paříži, jsem snad ještě nenarazil. Přitom právě schůzky ctitelů automobilů v městě nad Seinou byly skoro vždy dokonalým ohňostrojem nápadů. Kam všechny ty úžasné novinky a studie zmizely?

Před čtyřmi roky to bylo v Paříži podobné. Žádný progres, zelenobílé stánky a samé ekologické studie. Kdo z výrobců na stánku neměl šlauch na nabíjení automobilu, jako by neexistoval. Na předposlední přehlídce před dvěma roky se zdálo, že se blýská na lepší časy. Odcházející krize jako by nahrála řadě normálních aut pro život. A za dva roky je zase vše v troskách. Jen pár automobilů, včetně Škody Fabia, kterou Češi navzdory tomu, že je Škoda už dlouhá léta součástí německého koncernu, stále vnímají jako svoji značku, ukazuje nějaký pokrok. Pak ještě pár sportovních vozů pro několik stovek vyvolených, a to je vše. Jak je to možné? Vysvětlení je poměrně jednoduché. Ekologické šílení, kterému podlehla Amerika i Evropa, výrobce svázalo tak, že nemohou ani dýchat. Tvary aut určují pravidla pro ochranu chodců, zbytek zase snaha o co nejnižší emise CO2. Z aut úředníci, navzdory železniční, letecké a lodní dopravě a spalinám z vytápění, neprávem udělali největší znečišťovatele ovzduší. Přísné euronormy změnily celkový pohled na auta. Jestliže v předvečer zahájení pařížského autosalonu na tradičním večeru Volkswagenu i u novinky značky Lamborghini její ředitel hovořil nikoli o zrychlení z nuly na sto, ale o emisích, svědčí to o tom, že svět dokonale zešílel. Pokud podobné ekoběsnění bude pokračovat, za pár let už bude úplně jedno, jaké auto od které značky vybrat. Všechna budou stejná. Strašná představa.

Příjemné čtení přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851