Zatmění Slunce nad českými dálnicemi | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Zatmění Slunce nad českými dálnicemi

Vážení čtenáři,

přiznávám, i u nás v redakci u jediného okénka tyčícího se jižním směrem se utvořila před páteční jedenáctou dopolední frontička. Přírodě nejbližší muž redakce Petr Barták nám připomenul, že takové zatmění Slunce jako teď v Česku dalších jedenáct let neuvidíme.

Možná ne náhodou to byl stejný Petr, jenž si o pár dní dříve (ne)nechal nastavit hlavu do oblak, když se nohama plácal v marastu – jak si můžete ověřit v jeho reportáži z dálnice D8 na straně 34.

Přijde mi, že zatmění podobné tomu z pátku padá na většinu českých dálnic. Kolegu Petra vytáhnu ještě potřetí: v pátek jsme spolu seděli nad poslední verzí mapy plánovaných oprav D1. A nad termíny, které počítají s otevřením kompletně modernizované hlavní tepny země v roce 2020 (ředitel ŘSD Jan Kroupa dokonce v minulém čísle prozradil úkol skončit už 2018!), si připadali, že nám pohled do slunce asi poškodil zrak.

Jistěže, nové koště mete zvesela, ale přijde mi, že ministr dopravy Dan Ťok spíš zkouší, co kdo vydrží. Minulý týden rezignovali na funkce dva klíčoví odborníci z jeho expertního týmu k výběru mýta Ondřej Zaoral a Václav Jirovský. Vedle špatné komunikace, jíž svůj odchod vysvětlil Zaoral, se ministr mediálně pere i s firmou Kapsch, jež dosud mýtný systém provozuje. Na straně 30 rozebíráme nový ministerský nápad, že Kapschi správu mýta ještě dva roky ponechá, ale bude za to chtít slevu a navrch pomoc s vypsáním nového „neutrálního“ tendru. Nedivím se, že se Kapsch okamžitě ozval s tím, že chtít slevu za dlouhodobou neschopnost ministerstva je… inu divný nápad.

A můžeme snad za tuto neschopnost my, řidiči? Jak velké zatmění nad dálničními sliby budeme muset nakonec vytrpět? Bude to víc než 73 %, kterými luna v pátek před jediným jižním okénkem ve Světě motorů zakryla nádherné jarní slunce?

Ale nebojte, toto vydání přináší i mnoho optimistických témat. Tak hezké čtení!

David Šprincl, zástupce šéfredaktora

 

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851