Dvoulitr pro želvu obrovitou | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Dvoulitr pro želvu obrovitou

Vážení čtenáři,

když na zahrádce zabřednu s přáteli na téma ekologie, dávám k dobru fl otilu superbů, kterou si před lety pořídilo do své stáje ministerstvo životního prostředí. Logika by u českých ochránců brumláků & želv obrovitých našeptávala cosi o verzích GreenLine. Ale baže! Pro cesty Praha – Brno po rovinaté D1 si tehdy česká ekologická elita vybrala Superby 3.6 V6/191 kW 4x4.

To už se dneska nestane! Pohledem do kompletního ceníku mladoboleslavské novinky, který najdete ve velkém testu „Trpělivost přináší růže“, lehko zjistíte, že nejobjemnější motorizací je benzinový dvoulitr.

Pamatuji dobu, kdy se 1984 cm3 v této třídě nejen ministerstvo životního prostředí smálo: „Jde o motor pro chuďase, princové přece jezdí superbem jedině s šestiválcem…“ Jde o jedinou příčinu, proč dvoulitrová benzinová turba dneska tlí v českých bazarech od Rolanda do Medarda jako typická ukázka ležáků? To podrobně popisujeme v netradičně pojaté rubrice o ojetých autech na stranách 24-27. Sice si nemyslím, že článek Martina Freie pohled Čechů na benzinová dvoulitrová turba kdovíjak změní, ale nejedny dveře logice jistě otevřít může.

Samozřejmě mi to nedalo a zabrouzdal jsem na bazarových serverech i po zmíněném Superbu 3.6 V6/191 kW 4x4. Výbavou natlačený k prasknutí byl první červnový pátek na Olomoucku takový kousek k mání pod 300 000 Kč. S lákavou poznámkou, že jde o auto po prvním majiteli (ministerstvo životního prostředí, jak jinak…).

Jsem zvědavý, jak dlouho v nabídce vydrží: 3.6 je pro české hlavy pořád víc než 2.0. Ač dvoulitr z 1984 cm3 vytáhne dříve nemyslitelných 206 kW a od pátku ho má ve své hradní garáži i český prezident.

Příjemné čtení přeje

David Šprincl, zástupce šéfredaktora

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851