Je najetí do jiného auta víc než vražda? | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Je najetí do jiného auta víc než vražda?

Vážení čtenáři,

minulý týden mě přímo šokoval neuvěřitelně tvrdý trest, který brněnský krajský soud zatím nepravomocně vynesl nad osmatřicetiletým Martinem Novákem. Za to, že se svým vozem najel bokem do dodávky, v níž se po nárazu do svodidel zranily poměrně vážně dvě osoby, a ještě od nehody ujel, dostal 15,5 roku odnětí svobody a navrch deset let zákazu řízení. Soudce Aleš Novotný jeho čin kvalifikoval jako pokus o vraždu. Těžko bychom v historii našeho soudnictví hledali tak vysokou pálku za zranění dvou lidí. Zdá se, že česká justice ztrácí poslední zbytky věrohodnosti.

Přímo vidím, jak se mnozí z vás chytají za hlavu a diví se, proč se zastávám piráta silnic. „Zavřít by ho měli, až by zčernal,“ myslí si. Aby bylo zcela jasné, o co mi jde, přidám rozsudek jiného moravského soudu ze stejného dne. Krajský soud ve Zlíně odsoudil také Nováka, ale Oldřicha, k 15 letům vězení za to, že ubil kladivem jiného muže. Nestačí? Tady jsou další verdikty českých soudů z poslední doby. Jakub H. v Olomouci dostal 16 let za ubití kamaráda sekerou, Serchio B. za zorganizování nájemné vraždy 12,5 roku, Marek T. za ubodání muže v opilecké hádce 11,5 roku…

Řidičův trest převyšuje štráfy, s nimiž od soudů odcházejí brutální vrazi. Ano, labilní Martin Novák, muž s řadou osobnostních nedostatků, který za jízdy řešil po telefonu rozchod s přítelkyní a s posádkou dodávky měl spory už pár minut před nárazem, nemá na cestách co hledat. Ať už nikdy nemůže za volant! I do vězení musí jít! Ale na takovou dobu? To fakt nechápu. Dlouhá léta zde soudy chování na silnicích řešily nepochopitelně shovívavě. Tresty byly směšně trapné. Poté, co vzešla společenská poptávka po jejich zpřísnění, to některé soudy vzaly hodně od podlahy. Ale soud by přece měl být spravedlivý. A ne se pohybovat ode zdi ke zdi. Trest není žádná kampaň Besipu! Pokud je exemplární, potom nutně není férový!

Příjemné čtení přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851