Malé krůčky k velké nenávisti | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Malé krůčky k velké nenávisti

Vážení čtenáři!

Svět se malými krůčky blíží ke třetí světové válce. Tenhle titulek na jednom zpravodajském serveru na nás v den páteční uzávěrky svítil několik hodin jako hlavní zpráva dne. To, co se nyní děje, se evidentně dotýká celého světa. A ony krůčky si prošlapávají cestičku i k nám do redakce. Aktuální obálce časopisu měl třeba dominovat nový mégane. Cestu na jízdní dojmy do Portugalska ale centrála Renaultu na poslední chvíli zrušila, neb let přes Brusel nebyl bezpečný.

Na českém trhu ve stejné době zabředla do válečné terminologie výměna názorů mezi šéfem českého Hyundaie Vladimírem Vošickým a dealery této značky. Vzduchem létala šikana, úplatky a další silná slova.

Prodejní vzestup Hyundaie doprovázený arogancí jeho šéfa („se skromností vlastní vítězům konstatuji, že je Hyundai bezpochyby jedinou značkou, která českému trhu udává tón“) a urážením konkurenčních značek („ochotnický spolek Boleslav“) mi připomíná jedno uskupení čirou náhodou stejných iniciál, jakými se podepisuje Vladimír Vošický. I Věcem Veřejným stoupl krátký záblesk slávy do hlavy. Před národem se natřásaly a nedokázaly dopočítat, co z nich historie udělá za ubožáky. Malými zbytečnými krůčky podněcovaly nenávist.

Jsem jiný. Věřím slušnosti, tradicím. Proto mám tak rád práci ve Světě motorů. Časopisu s historií i tahem na branku. Časopisu vyjadřujícímu se populárně, leč slušně.

Aktuální vydání je navzdory náhlým škrtům plánů plné zajímavých témat. Nechybí ani Hyundai v přehledu doprovázejícím hlavní téma čísla. Ba dokonce Renault. Příběh, jak Svět motorů získával k testu tento vůz západní provenience před více než padesáti lety, vážně stojí za přečtení. Psal se rok 1964 a Američané právě vstoupili do války s Vietnamem. Víme, jak tahle událost změnila myšlení celé Ameriky.

„Ti, kdo si nepamatují minulost, opakují její chyby,“ píše v Životě rozumu George Santayana. Kéž by to platilo jen na různá V. V., co zmizí v historii, a nezajizvilo celé lidstvo. Příjemné čtení vám přeje

David Šprincl, zástupce šéfredaktora

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851