Škoda že Kubera neuspěl | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Škoda že Kubera neuspěl

Vážení čtenáři,

tak se vbrzku můžeme těšit na již asi 958. novelu zákona o silničním provozu. Prošla senátem a čeká už jen na podpis prezidenta a vydání ve sbírce. Pak začne platit. Na co se můžeme těšit? Novinky jsou už poměrně známé. Třeba povinnost odstranit před jízdou námrazu a sníh z oken i střech automobilů. Už v prosinci jsme upozorňovali na to, že třeba pro řidiče kamionů to znamená mít v autě žebřík a také doklady o proškolení na práci ve výškách. Absurdní? Ne, je na to zákon.

Asi nejdiskutabilnější novinkou je vrácení pravomoci policii zabavovat na místě řidičům malý techničák při zjevných závažných závadách na vozidle. Na první pohled to zní vcelku rozumně. Vždyť tím chrání nás všechny a zabraňují možným nehodám. Ale jsou policisté schopni jen tak okem přijít na závady, které klidně projdou STK? Nejsem o tom přesvědčen. Naopak jsem si zcela jist, že jsme velmi rychle zapomněli, proč před patnácti lety policisté o tuto pravomoc přišli. Byla za tím snaha zabránit brutálně rozšířené korupci v řadách dopravní policie. A při vší úctě k Policii ČR nevěřím, že dnešní policisté jsou vůči korupci imunnější než jejich předchůdci.

Jako vždy se v parlamentu o novele hodně diskutovalo a padala spousta pozměňovacích návrhů. Mě osobně nejvíc mrzí, že neprošel ten od senátora Kubery z ODS, který navrhl opět odebrat právo obecní policii měřit rychlost. Argumentoval totiž navýsost rozumně tím, že města a obce si tím jen bezprecedentně pakují kasy a neváhají kvůli výběru pokut posunovat začátky obce stovky metrů za poslední dům. Kubera byl však v horní komoře parlamentu příliš osamělý. Škoda.

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851