Body plné nelogičnosti | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Body plné nelogičnosti

Vážení čtenáři,

prvního července u nás oslaví bodový systém už desáté narozeniny. Mnozí si jistě ještě vzpomenou, jaký vichr z něj normální řidiči měli. Pár měsíců po jeho zavedení bylo martyriem vůbec vyjet z garáže. Všude jen ploužící se vyděšení lidé. Pokud někdo čeká, že se proti bodům postavím, bude překvapen. Svůj smysl určitě mají. Holt když to nejde po dobrém, musí to jít po zlém!

Za hlavní problém systému považuji jeho nastavení, které má k ideálu hodně daleko. Jeden příklad za všechny. Jste hlupák a nepoutáte se za volantem, čímž ohrožujete jen sebe samého. Když vás chytí, dostanete kromě pokuty ještě tři body. Ale porušíte-li předpisy a způsobíte nehodu, při níž se nikdo nezraní a nezahyne, odjedete bez bodů. Má to nějakou logiku? Jistě nikoho nepřekvapí, že nejvíce bodů přistálo na kontech řidičů za překročení povolené rychlosti o méně než 20 km/h v obci. Postiženy již byly skoro dva miliony lidí za volantem. Tady je nepoměr mezi závažností přestupku a počtem odhalení nejmarkantnější. Hon obecních policistů na řidiče, motivovaný plněním komunálních pokladen, přináší své ovoce. Přitom rychlá jízda v žádném případě není ve statistice dopravních nehod tak vysoko. Tady vede za rok 2015 „nevěnování se řízení vozidla“ (15 311 nehod) a první zmínku o rychlosti najdeme až na páté příčce žebříčku, pod všeobjímajícím označením „nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky“ (5682). A všichni víme, že pod tuto formulaci se klidně schová i nehoda v rychlosti 10 km/h na neposypané silnici.

Příjemné čtení přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851