MMM volá: Chceme PPP! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

MMM volá: Chceme PPP!

Vážení čtenáři,

skoro všichni profesoři na žurnalistice tipovali, že se má diplomová práce bude týkat sportu. Zaskočil jsem je. Roky mi nedal spát neskutečný šlendrián kolem projektu rekreačního parku Rajchéřov na česko-rakouském pomezí. Posudek střídal posudek, až někdo konečně sepsal cosi, co mohlo dát stavbě zelenou. Jen obří mediální vlna, na níž se svezla i má diplomka, nakonec nesmyslný nápad z hlavy jednoho mazaného holandského investora zastavila.

Co se zachránilo v Rajchéřově, nepovedlo se s dálnicí D8. Neskutečné diletantství státních úředníků nám v redakci nedá spát, a tak se v tomto čísle znovu vracíme k pozadí špatného rozhodnutí vést poslední úsek dálnice delší a riskantnější trasou. Zával u Dobkoviček, pod nímž D8 zmizela přesně, jak geologové varovali, nás všechny bude podle čerstvých odhadů stát 600 milionů. Jenom samotný zával! Jaké hrůzy najdeme pod ním, radši nedomýšlet.

Čím dál víc se bohužel zdá, že nejde o úřednické boty, ale o úmysl. Jak do toho všeho zapadá stopka, kterou vystavili úředníci dostavbě D4 mezi Příbramí a Pískem! Mělo jít (konečně!) o první dálnici vybudovanou v rámci takzvaných projektů PPP. Tedy prostřednictvím spolupráce veřejného a soukromého sektoru Public Private Partnership.

V Evropě, a nejen v té západní, ale třeba i na sousedním Slovensku, se silnice pomocí PPP staví běžně – a není divu. Soukromá firma si sakra ohlídá, aby nedošlo k hrůzám typu závalu u Dobkoviček. Stavbu totiž platí, dálnici posléze provozuje. Tedy se o ni stará.

Jenže v Česku se tohle průhledné řešení bez utápění dotací i peněz nás řidičů někomu evidentně nezamlouvá. A tak budeme čekat dál. Na D8, D4, o D3 ani nemluvě.

Tento Svět motorů zdobí jiná zkratka se třemi shodnými písmeny: MMM. Jazykem Římanů 3000. Právě tolikáté číslo Světa motorů dnes vychází. Na následující straně za toto jubileum roníme slzičku nostalgie. Ale opravdu jen malinkou. Zajímá nás hlavně budoucnost.

Vstup do čtvrté tisícovky Světů motorů jsme vzali jako symbolický bod pro změny toho, na čem si náš časopis kromě obhajoby práv řidičů hodně zakládá: testů aut. Co všechno se počínaje 3000. vydáním mění, vysvětlujeme na straně šest.

Příjemné čtení rozšířeného čísla 3000 přeje

David Šprincl, zástupce šéfredaktora

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851