Octavii Češi milují | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Octavii Češi milují

Vážení čtenáři,

hned třináct stran tohoto čísla věnujeme kulatinám nejoblíbenějšího českého automobilu současnosti: Škodě Octavia. Když se před dvaceti lety poprvé ukázala světu, byla to pro Čechy láska na první pohled. Po dlouhém živoření v maličkých autech s maximálně litrovým motorem najednou poznali opravdový ráj za volantem.

Také já jsem v octavii prožil čtyři krásné roky. V roce 2002 jsem se konečně dostal na pozici, která mi zajišťovala vlastní služební vůz, a ještě jsem ho mohl využívat k soukromým účelům. Bože, to blaho. Jako šéfredaktor deníku Sport jsem podle tehdejší směrnice měl nárok na auto velikosti octavie. Nechali mě vybrat barvu a to bylo všechno. Ještě jsem zaslechl, že dostanu pod kapotu osmnáctistovku. Úplně jsem zajásal. Motor z Audi 1.8 Turbo s dvaceti ventily, to bylo tenkrát úplné dělo. Pak jsem si pro vůz došel a úsměv se ztratil. Pod kapotou byl dvoulitr, ale starý, osmiventilový, s výkonem 85 kW a spotřebou blížící se deseti litrům. Zvykli jsme si však na sebe. Před barákem jsem zařadil pětku a dojel na ni až do práce. Jediné, co mě trochu děsilo, byla spotřeba oleje. S přesností snad kilometru se po každých 4800 km rozsvítila kontrolka a já musel dolít minimálně litr maziva. V létě, v zimě, všechno jedno. Prý za to mohla skutečnost, že motor byl vyroben v Mexiku… Když skončil leasing, o octavii se strhla ve firmě bitva a překvapivě ji vyhrál tehdejší finanční ředitel, který jí oblažil manželku.

Octavia dnes, to už není jen český ideál. Podle statistik se daří i současné, třetí generaci. V srpnu byla v celé Evropě pátým nejprodávanějším modelem.

Příjemné čtení přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851