Připravme se na pořádný vichr | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Připravme se na pořádný vichr

Vážení čtenáři,

skoro to až vypadalo, že ve čtvrtek skončí svět v podobě, v jaké jsme ho znali. Babišova nenáviděná EET, elektronická evidence tržeb, vstoupila v platnost pro první část podnikatelů, těch z pohostinských a hotelových služeb. Člověk by si nejraději do práce vzal do bandasky polívku z domova, když všechny restaurace v okolí zavřou, neboť na takový příval administrativy nejsou připravené a přijdou na buben. Nechci tu dělat advokáta zrovna panu Babišovi, jehož vstup do politiky je zřejmě největším neštěstím celé polistopadové éry. Uvědomuji si, že očekávaný zisk z EET nepokryje ani zvýšení dotací Babišovým fi rmám, k němuž došlo za jeho ministrování. Ale na druhou stranu se musím přiznat, že na základní myšlence, že daně mají platit všichni, neshledávám nic nelidského. Jestliže větší část národa platí automaticky, proč by neměl i zbytek?

Jak se nakonec ukázalo, na EET nejvíce proděláme my zákazníci. Soudím-li podle hospod v okolí redakce, jídlo zdražilo všude. Od 10 do 30 %. Náklady na EET takový nářez pokryje tisícinásobně. A to ani nemluvím o tom, že se v pohostinství s výjimkou alkoholu snížila rovněž od 1. prosince DPH o 6 %. Už to mělo náklady na EET sanovat. Možná někoho naštvu, ale prostě nepovažuji podnikatele v pohostinství za žádné obětní beránky.

Na druhé straně se zachovali podobně jako petrolejářské fi rmy. Není to tak dávno, co jsem zde psal o tom, jaký nepoměr je mezi zlevňováním benzinu při snížení cen ropy a rychlostí, s níž zdražuje, poskočí-li ropa vzhůru. Jak jste možná zaznamenali, sdružení zemí vyvážejících ropu se minulý týden rozhodlo snížit těžbu. Nafty bude míň a…

… sledujte teď totemy u čerpacích stanic. To bude zase zdražovací vichr!

Příjemné čtení přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851