Tekuté písky vyčuraného ansámblu | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Tekuté písky vyčuraného ansámblu

Vážení čtenáři!

„V ruině fasád, skrytých za lešení, zakleti v Knize lesů, vod a strání,“ zpívá Karel Kryl v Tekutých píscích, mojí nejoblíbenější desce této české legendy. Na písku si hrál snad každý z nás. My kluci z ČSSR klidně ještě ve dvanácti. Smířeni s tím, že ráno bude naše báječná stavba na maděru.

Žel Česko takhle staví dodnes. A neděje se tak dětmi na pískovištích, ale dospělými v místech, která potřebují dnes a denně desetitisíce lidí. Na silnicích.

Zmíněný Kryl žil roky v Německu a jistě by v „a moll“ vybásnil vtipný rým nad skutečností, proč stavíme dálnice o světelné roky pomaleji než Němci, zato za největší balík v Evropě. „U nás totiž vůbec nejde o to, rychle a za rozumný peníz spojit body A a B, ale o přesné nasměrování toku státních prostředků do předem jasné kapsy,“ říká v hlavním tématu tohoto čísla Vladimír Cajz z Geofyzikálního ústavu.

Však to známe. Vícepráce, drobná přehlédnutí… Zkrátka – jak zpívá Kryl ve zmíněné písni – suma cifer, jež se nepřiznává.

Svět motorů takový být nechce. Při vrtání se v kauze zpackané výstavby dálnic v Česku jsme oslovili všechny strany. Logicky se tak rozjela typická politická přestřelka se slušnými náboji. Včetně nápadu, že úplně nejlepší by bylo Ředitelství silnic a dálnic zrušit.

Jeden výstřel posíláme do diskuse i my: je jím půltucet bodů, jak by se měla připravovat dálnice podle Světa motorů. Najdete je na straně 7.

Nejsmutnější je, že všechno tohle se v Česku děje roky, a nebýt závalu na D8, absurdní divadlo vyčuraného ansáblu jede dál. „Být špatným hercem – nad to v světě není,“ zpívá Kryl v Tekutých píscích. Svět motorů má písek rád, jak dokázal při testu tatrovek koncem minulého roku, africkou reportáží Velké pískoviště před týdnem i teď, kdy nám písek natekl na dálniční začátek i dakarský konec časopisu. Ale hercem chce být jen dobrým. I ve druhém vydání po svých sedmdesátých narozeninách. Vám i nám přeji, ať se mu to daří!

David Šprincl, zástupce šéfredaktora

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851