Pozor na sosáky! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Zbyněk Drobiš

Pozor na sosáky!

Vážení čtenáři,

ať už si to chceme připustit, nebo ne, faktem je, že se u nás stále dost krade. Zatímco za socialismu, kdy všechno patřilo všem a nikomu nic, se řádilo pod heslem „Kdo nekrade, okrádá rodinu“, dnes už to funguje i bez vzletných mott. A nejde jen o krádeže aut, kol s pneumatikami, ale i o benzin. U velkých nákladních automobilů a stavebních strojů je to problém obrovský a s rostoucí cenou pohonných hmot se začíná opět dotýkat i osobních vozů.

Dřív bývalo vše jasné. Vzpomínám si, jak jsem jako redaktor jednoho dnes již neexistujícího deníku používal na počátku 90. let redakční Škodu 105. Jednou jsem přijel pozdě v noci ze služební cesty domů a ráno spěchal do práce na poradu. Auto normálně nastartovalo, ujel jsem dva kilometry – a dost. Po dlouhém trápení startéru jsem i já dospěl k poznání, že už se dál nedostanu. Důvod byl jednoduchý. V nádrži chyběl vypouštěcí šroub a benzin. Někdo mi v noci vůz doslova vydojil. O dva měsíce později jsem ráno pod stejným autem našel velký pekáč a montážní klíč. Neznámý se opět chystal natankovat si zadarmo, ale něco ho vyrušilo. Vše vyřešilo až pořízení nového služebního vozu, kde útok na nádrž byl již obtížnější.

Právě složitost a ochrana palivové nádrže vedly většinu lidí v poslední době k domněnce, že krádežím, kdy vám někdo otevře nádrž a její obsah vycucne, už definitivně odzvonilo. Podivné tvary nádrží, klikaté trubky k nim, ukrytá síta. To vše hraje proti zlodějům. Opravdu? Rozhodli jsme prakticky vyzkoušet, jak na tom dnešní auta jsou. Výsledky najdete na stranách 6 až 10. Nic radostného to není. Většina vozů je stále ještě zranitelná.

Příjemné čtení vám přeje Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851