Autosvět na křižovatce. Lepší než žít v oblacích | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Autosvět na křižovatce. Lepší než žít v oblacích

Vážení čtenáři!

Tak jako každý rok v půlce března k vám přicházíme se Světem motorů, jehož necelou polovinu zabírá reportáž ze ženevského autosalonu. Jiného autosalonu.

Den před jeho zahájením si vyčlenil Opel na definitivní přiznání, že po 88 letech opouští velkou americkou rodinu a bude žít po francouzsku. Lidé z Opelu a PSA ale nejsou zdaleka jediní, co se ocitají s jarem 2017 na křižovatce. Na ní stojí celý automobilový svět.

Blížící se britský odchod z EU neznamená novou startovní pozici jen pro Opel či Land Rover, ale také pro Ford, Hondu, Nissan, Toyotu a další, kteří na Ostrovech vyrábějí – a teď čekají: skončí, či zůstane bezcelní styk se zbytkem Unie?

V podobné, ne-li větší nejistotě se ocitají další evropské i japonské značky, jimž se pro změnu zalíbila výroba v Mexiku. Tedy v zemi, jíž hrozí clem největší střelec v Bílém domě tohoto tisíciletí.

Tohle všechno je samozřejmě v Ženevě, která bude žít auty ještě celý týden, vidět, slyšet, cítit. Je to ale mnohem lepší, než když jsme se ve Švýcarsku v ekologické štvanici před rokem třemi pěti pořád vyhýbali kabelům od elektromobilů. Než když se v roce 2011 stal evropským Autem roku elektrický leaf.

Ne že by autosvět otočil úplně. V Ženevě najdeme třeba superstroj na stánku Italdesignu, kde se kabina „auta“ stěhuje z podvozku na dron, pak na heliport, následně do vzduchu a pak zas na silnici. Je však hlavně nenucenou ukázkou lidské vynalézavosti, která s výstavami odjakživa ladila.

To hlavní patří v Ženevě autům pro lidi. Je druhou věcí, co s nimi v budoucnu právě zákazníci zamýšlejí. Kdo z nich si je uchová jako hračku? Kolik coby symbol postavení? Jak velký bude dav, jenž zválcuje letité principy a auta bude chápat stejně jako metro, kafe, kino. Tedy jen coby příjemný prostředek k lepšímu životu – nic víc.

Chci věřit, že po technologicky sice zajímavé, ale prakticky nudné době, kdy automobilky zdrhly obyčejnému člověku do oblak, půjdou na ruku zase hlavně nám. Lidem.

Příjemné čtení přeje

David Šprincl, zástupce šéfredaktora

P.S. Komu by jeden Svět motorů nestačil, mám dobrou zprávu. Tento týden vyšel zároveň náš zbrusu nový speciál Technika. Auty pro lidi na svých 68 stranách doslova přetéká.

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851