Zlatý důl jménem Blanka | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Zlatý důl jménem Blanka

Vážení čtenáři,

o podivných praktikách státní i obecní policie při měření rychlosti se už popsalo tolik papíru, že bych nechtěl vidět les, který na to padl. Většina občanů se shoduje, že často jediným motivem ochránců zákona je plnit obecní nebo státní kasy. Republiková policie i ty obecní to vehementně popírají. Když se však někdy dostanete k osobnímu hovoru třeba s městským strážníkem, klidně přizná, že mají limity pokut, které musí za den splnit, jinak je zle. A tak se měří na nejnesmyslnějších místech. Nikoli tam, kde by bylo třeba chránit občany, ale tam, kde řidiče nejjednodušeji načapáte. Proto se posouvají konce obcí daleko za poslední domy, proto se zřizují na nelogických místech krátké úseky s rychlostí sníženou ještě hluboko pod obvyklou padesátku. A žádné přímé měření. Natočit kamerou, poslat pokutu a on každý rád zaplatí, jen když nedostane body.

Teď se tato nechutná praxe zjevně rozšířila i do pražského dopravního komplexu Blanka. Ten je v provozu víc než rok a postupem času se v něm ustálila jako povolená rychlost sedmdesátka. Protože se v tunelech od začátku tvrdě měřilo, naprostá většina řidičů se naučila jezdit spořádaně, často za pomoci tempomatu. A pokut začalo ubývat. To se změnilo letos. Najednou přibývalo lidí, kteří dostali obsílky, přestože byli přesvědčeni, že nic nespáchali. Úředníci jim hravě dokázali, že se mýlí. Za pomoci digitálního značení je hračkou na nesmyslném úseku změnit 70 na 50. Řidič by se jistě měl věnovat řízení a sledovat značky. Ale snížení v Blance skoro nikdy nemá žádný reálný podklad (příliš hustý provoz, nehoda atp.). Prostě kolona ukázněně jede a za chvíli jsou všichni v kameře. Však se také částky za pokuty v období únor až duben proti loňsku zdvojnásobily. Prostě nechutnost na entou. Hlavně ať si na tuto zlovůli všichni vzpomeneme nad volební urnou. Už se to blíží. Podivné chování policistů však není jen českou výsadou. Tak na to pamatujte, až podle naší přílohy Autem do Chorvatska pojedete na dovolenou. ¨

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851