Křeček za to nemůže | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Křeček za to nemůže

Vážení čtenáři,

pomalost stavby dálnic a hlavních silnic v ČR atakuje všechny rekordy. Čím víc se o výstavbě mluví, tím méně se dělá. Jde o dlouholetý jev, o ukázku naprosto neschopného státního aparátu. Ten umí jediné. Represe! Něco zakazovat, na to jsou dnešní mocipáni mistři. Občanské svobody mizí ve spleti nesmyslných zákonů a vyhlášek. Děsivá vizitka současné vlády i předchozích vládních koalicí. Jo, ještě jedno jim jde, vymlouvání se na předchůdce, případně na evropské předpisy.

Ale něco udělat, to už je problém. Tak ještě zvýšit počet úředníků (za poslední tři roky jich přibylo třicet tisíc). Stavební řízení u nás probíhá neskutečně dlouho. Patříme v tomto směru k nejpomalejším zemím na světě a v Evropě jsme druzí nejneschopnější. Než něco projde schvalovacím kolečkem, první položky už zastarají a může se začít nanovo. Však to byla také sláva, když na začátku roku ministr dopravy informoval o obrovském úspěchu, kdy se podařilo v Bruselu pro deset dopravních staveb vyjednat výjimku a použít propadlou studii na posuzování vlivu na životní prostředí (tzv. EIA). Letos se mělo začít stavět. Dnes už víme, že všude to nepůjde. Třeba úsek dálnice D49 z Hulína do Fryštáku. Rozjezd stavby zakázal soud, na nějž se s žádostí o předběžné opatření obrátila překvapivě nikoli ekoteroristická organizace Děti Země, ale její myšlenková odnož, občanské sdružení Egeria. Důvod? Možné ohrožení populace křečka. Že už jste o křečkovi někdy slyšeli? Ale jistě, před lety na stejném místě stejní lidé už jednou přípravy zhatili! Ředitelství silnic a dálnic kvůli tomu tenkrát nechalo vyhotovit devítistránkovou studii o křečkovi, která nás, daňové poplatníky, stála neuvěřitelné dva miliony korun!

Až zas jednou budete dlouhé hodiny stát v koloně na dálnici, vzpomeňte si na neschopné usměvavé politiky, zpupné úředníky i zachmuřené rádoby ochránce přírody. A na dálku jim poděkujte. Patří do stejného pytle, nejde jim o nic jiného než pohodlný život a trvalé parazitování na státních penězích.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851