Politika, lithium a elektromobily | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Politika, lithium a elektromobily

Vážení čtenáři,

ať už chcete, nebo ne, politice se v posledních dnech nevyhnete, ani kdybyste se rozkrájeli. Nebo si spíš nechali zalít uši voskem a nosili pásku přes oči. Holt volby jsou tady a začíná to být pořádný mazec. I my pro vás na poslední týden před volebním víkendem připravujeme tradiční pohled na sliby kandidujících stran a hnutí z hlediska motoristů.

Co mě ale jako občana tohoto státu šokovalo, byl naprostý nezájem většiny médií o kauzu lithium. V poslední době se najednou ukázalo, že pod Krušnými horami leží tři procenta světových zásob lithia, kovu 21. století. Zběsilá honba Evropské unie za elektromobilitou z lithia udělala strategickou surovinu budoucnosti. Bez lithia nebudou baterie do elektroaut. Pokud si však myslíte, že na budoucí těžbě celé Česko zbohatne, jste zřejmě na omylu. Socdemácký ministr hospodářství Jiří Havlíček totiž dva týdny před volbami, v nichž průzkumy naznačují totální propad jeho strany a odchod do politického zákulisí, svým memorandem posvětil vstup australské společnosti do celé hry. Havlíček chce zjevně z Česka udělat cosi jako africký stát, který je kvůli vlastní neschopnosti postarat se o své nerostné suroviny vděčný každému, kdo mu od bohatství pomůže. Ať se na mě pánové z ČSSD nezlobí, ale tohle opravdu vypadá jako snaha se v posledních dnech vládnutí napakovat. Dluhů mají až nad hlavu, perspektivu žádnou. A s podobnými podrazy na voliče už vyrukovali dříve. Mám na mysli známou kauzu totálně nevýhodného prodeje OKD, který vedl v roce 2004 dnešní premiér Sobotka. No, snad tuto lithiovou krádež století ještě půjde nějak zastavit.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851