Nenaolejuje-li Julie, musíme mazat my | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Nenaolejuje-li Julie, musíme mazat my

Vážení čtenáři,

na první pohled je na mně vidět, že jídlo hraje v mém životě nezastupitelnou, přímo dominantní úlohu. Miluju dobrou kuchyni, za osvědčeným kuchařem jsem ochoten jezdit dál, než je mi milé, a navíc sám občas škádlím sporák. I proto vím, že dobrý olej je často základem úspěchu. Pečlivě rozlišuji řepkový olej od slunečnicového, velebím extra panenský olivový a občas sáhnu po méně známých, jako je třeba rýžový, který snižuje hladinu cholesterolu, dýňový nebo ten z vlašských ořechů. Před pár dny jsem si do sbírky pořídil dalšího exota – olej z ostropeřce mariánského, který má blahodárně působit na má ztučnělá játra. Ale vyznat se v olejích je dobré i za volantem.

Z dětství si pamatuji, že jsme to s tátou mívali těžké. Zatímco jiné děti dostávaly z Tuzexu za bony laskominy a džíny, u nás většinou sehnané tuzexové poukázky sloužily hlavně na nákup motorového oleje Mobil do našich fi átků. Západní auto musí dostat západní olej! V tom byl táta nesmlouvavý. V hlavním tématu tohoto čísla Martin Vaculík upozorňuje na nástup nových, ultrařídkých olejů, jaké nemají v dějinách obdoby. Budeme se s nimi setkávat stále častěji, a proto přinášíme vysvětlení, kam se hodí, kam ne a na co všechno si musíme dát pozor. Také bychom si měli hlídat peněženku, neboť už teď patří oleje k tomu nejnákladnějšímu, co do auta kupujeme. A ještě jedno upozornění na závěr, když jsme dnes začali kulinářsky. Nové motorové oleje smrdí víc než ty staré.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851