Ještě že se otepluje… | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Ještě že se otepluje…

Vážení čtenáři,

stalo se něco neuvěřitelného. V České republice v zimě sněžilo! Zprvu to začalo mírně, ale výsledek byl tristní. Stačilo osm centimetrů sněhu a dálnice D1, silniční páteř republiky, zkolabovala. Hromadná srážka na Vysočině ji na neuvěřitelných 29 hodin zcela zablokovala! Svědčí to o tom, že dnes už plno lidí vůbec neumí jezdit na sněhu. Je také jasné, že ani nejrůznější asistenční systémy v moderních autech všechny křečovitosti řidičských kandrdasů nevyžehlí. Úplně ze všeho nejvíce však pár kousků zmrzlé vody odhalilo děsivou úroveň státní péče o sjízdnost cest. Onen úsek u Větrného Jeníkova je notoricky znám. Všichni věděli, že sněžit bude. Nebyl třeskutý mráz, nebyla noc, ale den. Prostě nic mimořádného. Přesto silničáři situaci nezvládli. Pokolikáté už? Nebo si snad vzpomínáte, že by někdy něco zvládli? Vždycky mě v zimě děsí, jak se změní upravenost cest při návratu z Německa nebo Rakouska. Jako by se člověk vrátil domů před 40 lety, kdy tu ještě o všem rozhodovala jediná strana. Cestářů se tu pokrok vůbec nedotknul. Přitom peněz je rok od roku více, techniky také. Co je mi platné, že se mluvčí ŘSD v televizi chvástá, kolik soli na dálnici nasypali, když se po ní, sakra, nedá jet! Ve své podstatě je naším velkým štěstím, že se klima v rámci pravidelných cyklů otepluje. Z posledních sedmi zim se jen o jedné dá říci, že byla aspoň trochu ladovská. Být jich víc, tak jsme tady už všichni dávno umřeli na silnicích pokrytých jedním centimetrem sněhu.

V tomto čísle se dočtete o tom, komu jsme za rok 2017 přidělili anticenu Zlomený volant. Skutečnost, že laureáty jsou mj. ministr dopravy a ředitel ŘSD, po předchozích řádcích asi nikoho nepřekvapí. Byť oba trofej získali za jiné „přečiny proti motoristickému soužití“.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851