Co je velké, a co malé | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Co je velké, a co malé

Vážení čtenáři,

není to tak dávno, co u nás byli majitelé nového Fordu Fiesta považováni za těžké frajery, kteří jezdí superbourákem, na nějž normální smrtelníci prostě nedosáhnou. Je to maximálně čtvrtstoletí. Éra divokého znovubudování kapitalismu tak začínala. Zatímco dřív za socialismu lidé měli peníze, ale ty byly prakticky bezcenné, neboť se za ně v prázdných obchodech nedalo nic koupit, pár let po listopadu bylo všechno jinak. Obchody byly plné, ale jaksi se nedostávalo platidla. I proto devadesátá léta minulého století a počátek nultých let třetího tisíciletí v Česku patřily malým automobilům. Vozy, které dnes považujeme za autíčka pro dva na krátké cesty po městě, byly plnohodnotnými rodinnými koráby, v nichž se hravě stěhovaly pětičlenné rodiny po celé Evropě. Prostě vše se vyvíjí. Pečlivý rozbor toho, proč automobily, kterým před patnácti lety patřila polovinu trhu, nyní mají jen 17% podíl na prodejích, najdete v hlavním tématu tohoto čísla.

Já si jako vždy neodpustím malý výlet do velmi vzdálené minulosti, tedy do doby mého nikoli dětství, ale jinošství. Vše je vždy relativní. Skutečnost, že se dnes máme skvěle, a proto si můžeme dovolit větší auta, je potěšující a jistě si přejeme, aby to vydrželo i nadále. V roce 1971 jsme se však na pohodlí dívali ještě jinýma očima. S rodiči a starší sestrou jsme o prázdninách vyrazili do Bulharska k moři. Jak jinak než autem. Fiatem 600D. Tři dny tam, tři dny zpátky. Čtyři dospělí, kufry na zahrádce na střeše a ten největší ještě trůnil na zadním sedadle mezi oběma spolujezdci. Vše odřídil táta, nikdo jiný papíry neměl. Přežil on i my ostatní. A dneska, s odstupem více než 45 let, je to docela milá vzpomínka. I když ta cesta ve skutečnosti byla peklem na zemi.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851