Léto 2018 = léto (auto)lásky | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Léto 2018 = léto (auto)lásky

Čtenáři věrní i občasní,

je to letos opravdu horké léto. Každá z jeho nových zpráv tak žhaví! Mohlo by se zdát, že v tropech těchto prázdnin lidé raději poleží po ránu v lese, místo oběda jen posedí u piva, odpoledne stráví v chladu sklepení zřícenin hradů a večer se pomilují ve stínu kukuřičných polí.

Ne všichni. Moc a moc se jich vidí za volantem. Hrnou se do dealerství! Jsem životním optimistou, ale že bude červenec 2018 nejlepším červencem v historii prodejů nových aut v Česku? Ne, to jsem vskutku netipoval. Čísla však meziročně vzrostla o víc než 10 %. Po sedmi měsících hlásí statistiky přes 165 000 nových vozů. To neměly před pěti roky za celých dvanáct měsíců! Přitom nová auta – jak rozebíráme v hlavním tématu – nejsou. Tedy… … ona jsou. Jenže už skoro čekají na odstavných plochách. Automobilky je vyrobily a dál vyrábějí. Razítka, jež potřebují kvůli nařízení EU pro schvalování nových typů vozidel z loňského července, ale nestihnou. Asi ani nemohou. Šlo – jak analyzuje Martin Frei o tři strany dál – ze strany EU v případě 1. září o termín šílenců. Podobné změny se v autobranži dřív schvalovaly i s pětiletým předstihem. Na emisní revoluci 2018 nechal Brusel výrobcům čtrnáct měsíců! Na nové motory, katalyzátory, převodovky, měřicí a testovací vybavení… Je nad žhavé slunce letošního léta jasné, že tohle všechno stihnout překopat a zároveň schválit se fakt nedá. Takže ano. Věřte slovům z titulní strany, že chybějí auta. Ale věřte i tomu, že láska k nim neuvadá. A že se prodávají – byť „ta“ před směrnicemi – nejvíc v historii. A věřte i tomu, že na pražské výstavě Světa motorů „Auta na náplavce“ jich budou za tři týdny plné oba vltavské břehy. A my na straně 38 dokonce poprvé prozrazujeme, kde jaká značka stánek novinek svých miláčků vystaví.

Krásné čtení plné lásky (nejlépe v autě) vám přeje

David Šprincl, zástupce šéfredaktora

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851