Až na magistrále vykvete arnika | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Až na magistrále vykvete arnika

Vážení čtenáři,

stejně jako nám na celo státní úrovni zákonodárci ukusují den za dnem z občanských svobod a většina z nás to vůbec neregistruje, podobně si s námi hrají i komunální politici. Od voleb ještě neuplynul ani rok, a nové koalice vystrkují růžky a ukazují, co vlastně opravdu měly za lubem. Asi nejvíc to na vlastní kůži pociťují řidiči. Z nich se stává doslova lovná zvěř. Rušení jízdních pruhů, drastická omezování rychlosti, zlovolné vytváření vyhrazených pruhů pro MHD a vyvolené, podivné sloupky, kam se podíváš. A navíc narýsované pruhy pro cyklisty i tam, kde na kole nikoho nespatřili od poloviny minulého století. Nesmíme zapomenout na retardéry nejrůznějších tvarů a výšky, jen aby vám auto pěkně nadskočilo i při desetikilometrové rychlosti. To vše doplňuje naprosto chaotické rozšiřování parkovacích zón, jejichž jediným cílem je vydojit z vás co nejvíce peněz.

Sám jsem něco podobného zažil kousek od naší redakce v Jankovcově ulici. Ze dne na den tam na naprosto přehledné křižovatce v místě s minimálním provozem vyrostlo něco na způsob protitankového příkopu z předměstí Stalingradu. Plno bílých čar, omezení rychlosti, retardéry a asi tisíc bílých sloupků. Úplně jsem zastavil a marně hledal, kudy jet. Když jsme se zeptali na úřadě Prahy 7, proč ta komedie, dozvěděli jsme se, že se tak stalo na četná přání občanů, které ohrožovala rychle jedoucí auta. Chtěli jsme vědět, kolik jich bylo. I sdělili nám, že šlo o spoustu e-mailů, ale ty neevidují a žádná čísla nemají. Jak se ukázalo, tento postup je dnes standardní. Nějaká malá skupinka si něco vymyslí, zabalí do hesla „občané to chtějí“ a omezení je na světě. Už není síly, která by to zvrátila… Jak typické pro dnešní dobu, kdy politici pohrdají voliči a arogantní úředníci úplně všemi. I když… Jak se dočtete v hlavním tématu tohoto čísla, najdou se i tací, kteří se brání. Je to těžké, zdlouhavé, ale jde to! Jistěže nejjednodušší je být při volbách obezřetnější, ale do těch dalších je ještě moc daleko. Navíc na pražském magistrátu už leží otevřený dopis „Znovu žádáme o zlepšení prostředí na magistrále“, který mj. připravily nechvalně známé spolky AutoMat, Pražské matky nebo Arnika. A jak jsme poznali nově složené pražské vedení, bude tento ničím podložený pamflet brát vážně. Když se my, řidiči, kteří pracujeme a nemáme čas vytvářet nějaké výzvy, nebudeme bránit, skončí to brzy tak, že z magistrály se stane korzo pro cyklisty, kteří se s jointem v puse budou prohánět mezi kojícími matkami. Ochránkyně přírody budou vysazovat za muzeem do asfaltu prhu arniku. A zbylé členky to budou na košťatech jistit z nebe.

Příjemné čtení vám přeje

Zbyšek Pechr, šéfredaktor

Objednávka starších čísel

Archiv čísel najdete zde
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851