Test zimních pneumatik: Každá osmá neuspěla | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

2. 11. 2013
Svět motorů

Test zimních pneumatik: Každá osmá neuspěla

Z testu pneumatik.

Z dvaatřiceti testovaných pneumatik vyřadil německý autoklub hned čtyři. Na mokré vozovce s nimi totiž nezabrzdíte.

(více v čísle 42/13)

Jsou nároky německého a rakouského autoklubu ADAC a ÖAMTC tak vysoké, nebo výrobci rok od roku víc šidí své zboží? Při pohledu na tabulku hodnocení zimních pneumatik pro sezonu 2013/2014 totiž není moc důvodů k radosti. Na výborné hodnocení nedosáhl ani jeden ze zkoušených produktů - stejně jako loni. Zato se čtyři propadly až na úplné dno.

Zajímavostí je, že ani koupě pneumatiky v prémiovém rozměru 225/45 R17H neznamená, že si kupujete bezpečnost. Přestože ceny za kus startují na částce kolem 2500 Kč, s pneumatikami Interstate nebo Sailun riskujete nehodu. Pro všechny kousky, které propadly, platí jedno společné – zatímco ve spotřebě paliva či schopnosti odolat běžnému opotřebení vynikají díky tvrdší směsi, na mokré vozovce velmi špatně brzdí.

Událo se však jedno překvapení, když pneumatiky Champiro GT Radial v rozměru 185/65 R15T porazily známější značky jako Hankook, Kleber nebo Falken.

Pro všechny testované zimní pláště platí vyšší hlučnost. Na lepší než dobrou známku se tak vytáhly jen jediné dva. A sice Continental a Firestone v rozměru 18/5/60 R15T.

Ještě připomínáme, že systém hodnocení obou autoklubů je velmi striktní – jakmile pneumatiky v jediné disciplíně dostanou hodnocení „nedostatečné“, už se nikdy nemohou přehoupnout o kategorii víc, přestože v jiné disciplíně vynikají. Platí to samozřejmě i pro další známky. Takže když Nexen Eurowin 600 v rozměr 185/60 R15 T dostal známku 3,6 za chování na sněhu, nemohly už dostat celkovou lepší než „nedostatečnou“.

Výsledky testovaných pneumatik najdete v tištěné verzi Světa motorů č. 42. Časopis je možné objednat přímo z těchto stránek.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
42 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851