Trendy ve financování aut: Co dělat, aby z úvěru nebyla past? | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

29. 5. 2014

Trendy ve financování aut: Co dělat, aby z úvěru nebyla past?

Trendy ve financování aut

Na co se zaměřit při fi nancování nákupu vozu? Především srovnávejte a ptejte se na výši čtyř magických písmen: RPSN.

(více v čísle 20/14)

V průběhu rychlého vývoje automobilového průmyslu docházelo a stále dochází k neustálým inovacím v oblasti designu či bezpečnosti. Podobně se mění přístup ke zdrojům financování vozů. Už tu zdaleka není leasing, obří český hit devadesátých let.

Nákup aut dneska financují banky, nebankovní instituce i specializované fi - nanční společnosti založené samotnými automobilkami. Ty nabízejí tzv. značkové fi nancování a promítají ho i do cen, nejčastěji těch v letácích a na billboardech s reklamním zaklínadlem „cena od“.

Na úvěr, či za hotové?

„Obecně se přepokládá, že koupíme- li auto za hotovost, tedy pomocí rodinných úspor, udělali jsme nejvýhodnější rozhodnutí. Pořízení nového člena domácnosti totiž znamená pravidelné měsíční výdaje, rozhodnete-li se na vůz si půjčit,“ uvažuje Petr Abrahámek, vedoucí marketingu a obchodu ve ŠkoFINu.

„Doporučuji však opak: nevydat se z veškerých rodinných úspor, ale část peněz uložit, druhou si ponechat v rezervě pro nenadálé situace a zbytek použít na akontaci v rámci značkového fi nancování nového vozu,“ radí.

V tom případě není třeba čekat, až bude naspořena celá částka na koupi vozidla. Stačí mít na akontaci, nejčastěji 30 % z pořizovací ceny vozu. „Zbytek uhradíte pomocí úvěru. Finanční služby tím činí nová či ojetá vozidla dostupnějšími ve srovnání s nákupem za hotové,“ tvrdí Abrahámek.

Peníze nejsou zdarma

Základní rada, pokud už se pro úvěr rozhodnete, zní: vybírejte financování bez skrytých poplatků. Pro srovnání jednotlivých finančních nabídek se používá tzv. RPSN – tedy celkové roční náklady spojené s financováním.

Díky srovnání RPSN se dozvíte, kolik fakticky zaplatíte. „Tedy včetně poplatků, pojištění a podobně,“ říká Abrahámek.

Pozor si dávejte na skladbu položek v RPSN. „U bankovních úvěrů se totiž stává, že v něm není uvedeno povinné pojištění a ručení, které si budete muset pořídit zvlášť. To si také pro úplnost musíte k RPSN připočítat,“ upozorňuje.

Firmy nabízející značkové financování mají pojištění obsažené v kalkulaci.

Bacha na poplatky!

Nejen kvůli tomu zvažte, od koho si půjčíte. „Hledejte nabídku, kde je vše bez poplatků za správu a vedení účtu či vyřízení úvěru, kde ve financování máte již zahrnuto pojištění, a to vše s výhodným úrokem,“ radí Abrahámek.

Za výhodný úvěr přitom považuje ten zhruba od 8 %. „Tržní se podle ČNB pohybuje na 14 % a více. Půjčit si peníze u nesprávné finanční společnosti tak může být pastí s nočními můrami,“ varuje. Dostanete-li se do těžké životní situace, měla by vám správná financující společnost vyjít vstříc – třeba odkladem splátek či novým platebním kalendářem.

Spolu se slevou

Jak jsme zmínili, aktuální situace na trhu umožňuje zákazníkovi vybrat si z velké palety nabídek. Často se zajímavým podtextem, pokud se rozhodnete právě pro značkové financování. „Firmy, které ho poskytují, totiž připravují ve spolupráci s dovozci či výrobci automobilů společné kampaně s výraznými slevami,“ vysvětluje Abrahámek.

Z pohodlí postele

Nemusíte se přitom bát, že na vás přímo v dealerství skočí pán v saku a začne přesvědčovat, že úvěr je to pravé. Nejrozumnější je ještě před návštěvou autosalonu si vše spočítat na konfigurátoru a pak jít za prodejcem s už jasnou představou a konkrétními čísly.

„Třeba na našem 3D Car Configurátoru, který je běžně dostupný na webu Škody Auto, se dá pohodlně zjistit, jak bude celé financování vypadat s modelem a výbavou, kterou si sami vyberete. Na uvedených příkladech si ho pak srovnáte třeba s úvěrem od banky,“ uzavírá Abrahámek.

Další podrobnosti najdete v tištěném vydání SM, č. 20/2014.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
20 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851