Fungují levné čínské gumy? Metr za sto | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Fungují levné čínské gumy? Metr za sto

Fungují levné čínské gumy?

Fotogalerie

11 fotografií

Cenový rozdíl mezi prémiovou pneumatikou
osvědčeného výrobce a levným dovozem
z Číny může činit i méně než 500 Kč
na jednom kole. Vyplatí se šetřit? Exkluzivně
jsme obě možnosti porovnali.

(více v čísle 20/15)

Jedeme lehce přes devadesát, když míjíme značku označující bod, kde máme šlápnout maximální silou na brzdy. Pás se zařezává do těla a pedál pulzuje pod nohou. To se ABS bílého golfu snaží najít co nejlepší kontakt s vozovkou. Právě jsme na zkušebním polygonu Bridgestonu EUPG, asi padesát kilometrů jižně od Říma. Úkol? Porovnávat levné pneumatiky dovezené z Dálného východu s běžnou produkcí renomovaného výrobce.

Když auto se zakymácením konečně zastavuje, můžeme z měřicího zařízení GPS odečíst brzdnou vzdálenost mezi pětaosmdesátkou a nulou. „Racelogic hlásí 35,1 metru,“ říká kolega z místa spolujezdce.

Průměrný podprůměr

Vystupujeme a jdeme si prohlédnout, na čem jsme vlastně test absolvovali. Plášť se jmenuje Hifly HF 201. „Nakoupili jsme různé výrobky nejlevnějších výrobců a řádně je otestovali,“ vysvětluje Gert Meylemans z Bridgestonu, který nás na testování pozval. „Úplně nejhůře dopadl Sailun. Hifly skončil ve všech kritériích včetně ceny průměrně, navíc se jedná o třetí nejdováženější čínskou značku,“ vysvětluje, proč volba padla právě na tohoto výrobce. Jeho produkty se ostatně běžně prodávají i u nás. Za pravdu mu dává umístění v nezávislých testech – mezi Číňany se skutečně najdou i horší.

Na první pohled docela obyčejné obutí se nijak neliší od zavedených značek. Evidentně jsou pryč doby, kdy čínské produkty připomínaly pneumatiky jen tvarem. A ani ten nebyl zrovna dokonalý. Historky o nevyvážitelnosti k nám putovaly z pneuservisů jak na běžícím pásu. Hlad po levných produktech přitom neklesá. Mezi roky 2007 a 2013 se podle statistik EU dovoz obutí z Říše středu téměř zdvojnásobil.

Hifly HF201 205/55 R16
Autor: Bridgestone

Divoký slalom

Nechme nyní stranou výsledek při brzdění a přesuňme se na další stanoviště. Čeká na nás trať na suchu. Stejně jako v předešlém případě usedáme za volant Golfu VII 2.0 TDI s odpojenou stabilizací. Nejprve bereme na vyjížďku prémiového konkurenta, se kterým dnes budeme srovnávat: Bridgestone Turanza T001.

V úzké klikatici mezi kuželkami působí auto velmi stabilně. Ztráta přilnavosti, přicházející ve slalomu kolem sedmdesátky, je velmi pozvolná. Vůz, u něhož standardně nejde ESP vypnout, překvapuje tendencí k přetáčivosti. I vyhýbací manévr zvládáme bez obtíží rychlostí kolem sedmdesáti.

Přesedáme do identického vozu s čínskými gumami. První dojmy? Žádný zásadní rozdíl. Když však více tlačíme na pilu, stává se auto výrazně nedotáčivým. Následná přetáčivost přichází velmi rychle – poslední kuželku ve slalomu dokonce vynecháváme. Raději si ani nepředstavovat, co by to znamenalo v reálném provozu. Hůře se auto chová i při nouzovém manévru. Končíme v hodinách. „V porovnání jsou jasně horší, ale úplná hrůza to není,“ shodujeme se v hodnocení výrobku Hifly s dalšími účastníky před přesunem na další stanoviště.

Na mokru je horko

Míjíme „výběh“ s traktory bez řidiče, které zde jízdou do kolečka dnem i nocí testují nové produkty, a míříme na mokrý okruh. „Nejprve se po něm projedete sami, následně vás s oběma druhy pneumatik svezu já,“ směje se šéf testovacích pilotů značky a bývalý závodník formule 1 Stefano Modena.

Tentokrát nejprve usedáme za volant vozu se vzorkem Hifly. Auto je na mokru už při nízkých rychlostech výrazně nedotáčivé, na výjezdu ze zatáčky potom chybí trakce. Po přesednutí zjišťujeme, že nejpropastnější rozdíl spočívá v ovladatelnosti. Ztráta přilnavosti u čínského obutí je skoková a jízda na této tenké hranici není ničím příjemným. Když si však vzpomeneme na hororové zážitky, které jsme s čínskými produkty zažívali na mokru před několika lety, musíme uznat, že tamní výrobci urazili kus cesty.

Fungují levné čínské gumy?
Autor: Bridgestone

O tom, jak velký rozdíl ale zůstává, se přesvědčujeme na jiném mokrém okruhu jako Stefanovi spolujezdci. „Obě trasy pojedu úplně stejně rychle, můžete mě kontrolovat,“ říká, když znovu usedáme do volkswagenu. Zkoumáme jej ostřížím zrakem: zatímco první okruh na značkovém produktu zvládáme bez větších obtíží, při druhém je auto dost neposedné a nestabilní. Nejvíce se to projevuje na rovince, kde mají levné gumy silné sklony k aquaplaningu. Představa typické noční jízdy do Itálie přes propršené Alpy by nás vůbec nelákala.

To brzdění…

Přijde vám z našich řádků, že to s těmi čínskými produkty vlastně není zas až tak hrozné? Pro odpověď se vraťme na úplný začátek – k exaktnímu měření. Tentokrát si to k brzdnému bodu po mokré ploše šine šedý golf obutý do prémiových pneumatik. Znovu následuje maximální možné brzdění a zaražení do bezpečnostních pásů. Když nápor na naše těla končí, svítí na měřícím zařízení hodnota 30,8 metru. Zastavili jsme o 4,3 metru dříve.

Levnější pneumatiku pořídíte na našem trhu od 1074 korun, značkovou o 445 Kč dráž. Znamená to, že za metrové zkrácení brzdné dráhy se připlácí zhruba stovka. Čtyři značkové pneumatiky vyjdou o necelé dva tisíce dráž. A už je jedno, kterého prémiového výrobce zvolíte – ceny se výrazně neliší. Když si představíme nouzové brzdění před přechodem nebo jakoukoliv jinou krizovou situaci, v rozhodování bychom neváhali. Mimochodem už jsme říkali, že levnější varianta jela v místě, kde dražší gumy zastavily, ještě 30 km/h?

Fungují levné čínské gumy?
Autor: Bridgestone

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
20 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851