Jak na zamrzlý vůz: Babo, neraď | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

22. 12. 2015

Jak na zamrzlý vůz: Babo, neraď

Jak na zamrzlý vůz

Fotogalerie

13 fotografií

Když zamrzne auto, musíte změnit časové plány. Důkladné a pečlivé rozmrazení totiž netrvá chvilku. A pozor, rychlé babské rady jen uškodí!

(více v čísle 49/15)

Stačí dvě tři hodinky na návštěvě a auto zaparkované pod širým nebem se může proměnit v ledovou sochu. Zmrzlý monolit nejde ani odemknout, natož otevřít. Všechny důležité plochy, jako jsou okna či světlomety, pokrývá vrstva ledu poprášená sněhem.

Tady už oblíbená kreditka ani klasická škrabka nestačí. Rovnou zapomenout také musíte na hloupou pověru, že by pomohlo vědro s horkou vodou. „Promrzlé sklo nevydrží teplotní šok a může prasknout,“ říká Martin Skůpa ze společnosti Filson, který vyrábí rozmrazovací prostředky, a dodává: „Ledová krusta se navíc vytvoří za chvilku znovu.“

Čelní sklo chce čas

Nezbývá než se obrnit trpělivostí. Prvním krokem je použití smetáčku, kterým se musí smést všechen volný sníh. Nejdříve horní partie vozu a čelní sklo, pak zbytek. Nezapomeňte na světla.

Očistěné musí být celé čelní sklo. Trochu rozmrazovací kapaliny ušetříte, když roztátou břečku s přípravkem nahrnete na dosud zamrzlou část skla.
Autor: Svět motorů a archiv

Sníh je pryč, zbývá vypořádat se s ledem. Škrabka je na souvislou vrstvu krátká, musíme sáhnout k chemii. Rozmrazovacích přípravků v rozprašovači na bázi alkoholu naštěstí existuje celá řada. „Některé přípravky lze navíc použít na skla i zevnitř, aby se z výdechů nevytvořila námraza i uvnitř auta,“ tvrdí Lucie Štichová ze společnosti Motorsport, která zastupuje Sonax. Mezi takové šikovné kapaliny patří například Sonax čistič skel proti rosení nebo Arktvel od Velvany.

Po nanesení přípravek nechte působit několik minut. Průběžně zkoušejte celou pracovní plochou škrabky odstraňovat tající krustu. Po narušení monolitu už jde likvidace povlaku snadněji. Obzvláště opatrní a trpěliví buďte v oblasti stěračů, kde bývá vrstva ledu nejsilnější. „Odklopení musí jít snadno, na skla zevnitř. za stěrač nervěte. Může povolit třeba jen kus stírátka, a pak je dílem okamžiku roztrhnout jej na dva kusy,“ říká automechanik Milan Bartík a dodává: „Přimrzlé stěrače ani v případě, že už je nanesená rozmrazovací kapalina, v žádném případě nespouštějte – mohlo by dojít k ohnutí jejich těla nebo přehřátí motorku.“

Zámky a rámy dveří

Dovnitř zaledovaného auta se dostává obtížněji. Prvním krokem – samozřejmě pokud nemá vůz dálkové ovládání dveří – je rozmrazení zámku. Nastříkejte na něj a do blízkého okolí rozmrazovací kapalinu. Hodí se například přípravek od Sonaxu, produkty Carlson, Carline či Coyote.

„Když se konečně v zámku otočí, určitě při otevírání dveří netrhejte za kliku přílišnou silou. Rám dveří totiž může být přimrzlý ke karoserii a může se poškodit gumové těsnění,“ říká Bartík. Proto i tady doporučujeme použít rozmrazovací prostředek. Po několika minutách jeho působení by už dveře měly jít otevřít.

Hurá, sedíte za volantem a čelní sklo je čisté! Lze tedy okamžitě vyjet? Ani náhodou. Z auta musíte mít výhled, takže pokračujte stejným způsobem s odstraňováním ledu z bočních a zadního skla. Nezapomeňte na světlomety, zadní svítilny ani vnější zpětná zrcátka, tedy pokud je nemáte elektricky vyhřívaná.

Přimrzlé dveře uvolníme tak, že nastříkáme rozmrazovací kapalinu na rozhraní karoserie a dveří. Po chvíli houpavými pohyby vyvíjíme tlak, dokud ledový škraloup v gumovém těsnění nepovolí.
Autor: Svět motorů a archiv

Čtyři rady

■ Rozmrazovací prostředky mějte mimo auto.

■ Smetáček, rozmrazovací kapalinu a škrabku (nejlépe s rukavicí, aby při práci nemrzly ruce) se hodí mít připravené v tašce nebo krabici poblíž domovních dveří.

■ Tekutý rozmrazovač zámků by neměl chybět v tašce nebo kabelce, kterou nosíte denně s sebou.

■ Když je auto ještě vymrzlé, po nástupu příliš nemluvte a dýchejte jen nosem – pára z pusy může zejména při velmi nízkých teplotách rychle namrznout na skla zevnitř

Prevence moc nestojí

V okamžiku, kdy počasí hrozí prudkým poklesem teplot, si najděte chvilku na preventivní ošetření vozidla proti námraze a zaledování. Přípravky na jejich odstraňování je totiž chrání už dopředu. Ušetříte si spoustu času i nervů. Navíc nejsou moc drahé.

■ Velkou pozornost si zaslouží zámek dveří, stačí jej zastříkat vhodným přípravkem. Výběr je veliký a ceny za malou desetiči dvacetimililitrovou lahvičku jsou lidové, ty nejlevnější pořídíte do dvacetikoruny.

■ Výhodou je ošetřit čelní sklo rozmrazovačem, i ten působí preventivně. Některé přípravky lze použít i uvnitř vozu, zabraňuje se tím namrzání skel v interiéru. Sahejte k balení od 250 do 500 ml, ceny začínají už okolo padesátikoruny. Jako vyhozené peníze nám naopak přijdou rotační elektrické odstraňovače ledu, na něž občas narazíte ve výprodejích (testovali jsme v SM 4/13).

■ Aby nepřimrzala gumová těsnění ve dveřích, ošetřete je vhodným přípravkem. Použít lze jak glycerin, tak prostředky na bázi loje, které nabízí například Sonax. Ceny malých balení začínají okolo stovky. Pozor, nikdy nepoužívejte materiály, kde je přítomen silikon. Pokud by totiž byly v těchto místech v budoucnu nutné opravy laku, už by se nepodařilo plochy odmastit.

■ Hodně práce ušetří i clona, v létě používaná proti sluníčku. Pokud to jde, její dolní plochu zastrčte pod stěrače. I tito pomocníci jsou levní, dají se koupit i za padesátikorunu. Rozhodně naopak zapomeňte na použití novin či jiných tiskovin. Snadno promoknou a přimrzlé se odstraňují velmi obtížně.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
49 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851