Poranění krční páteře: Bič, a pohoda je pryč! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

12. 4. 2017

Poranění krční páteře: Bič, a pohoda je pryč!

Poranění krční páteře

Reakce těla na zadní náraz do vozidla mívá neblahé následky pro krční páteř pasažérů. Silné bolesti a další závažné poruchy pak zraněné někdy provázejí i po zbytek života. Jak tomu předejít?

(více v čísle 11/17)

Statistika je děsivá! Více než milion Evropanů si každoročně vyslechne nemilosrdnou diagnózu – trvalé poškození krční páteře. Například švédské studie tvrdí, že se jedná dokonce zhruba o polovinu všech zranění s trvalými zdravotními následky vzniklých v silniční dopravě! A nadále jich přibývá.

Příčina je jasná. Poranění zvané bičový syndrom, opěrkové trauma nebo whiplash injury vzniká po prudkém a nečekaném pohybu hlavy, a to kvůli působení velké síly při vnějším nárazu, nejčastěji zezadu. Hlava a krk při něm absolvují rychlé ohnutí vpřed nebo vzad, které je ihned následováno ostrým pohybem opačným směrem. Tento dvoufázový pohyb evokuje vlnící se bič při šlehnutí.

Nárazu se mnohdy nelze vyhnout, ale zmírnit následky není až tak složité.

Pět centimetrů = velká míra

Klíčová je prevence – nastavit výšku opření hlavy v řidičově nebo pasažérském sedadle, a to jak na přední, tak i v dalších řadách. „Správně seřízenou hlavovou opěrkou předcházíme závažným následkům dopravních nehod,“ potvrzuje šéf Besipu Martin Farář. Není na tom nic obtížného, stačí opěrku povytáhnout. Musí být nastavená tak, aby její horní hrana byla ve stejné výšce jako hlava – optimálně ještě pět centimetrů nad hlavou. „Rozhodně ne níže. Při dopravní nehodě je totiž tělo během čelního nárazu lehce nadzdvihnuto a v případě vystřelení airbagů je odraženo zpátky do sedačky,“ vysvětluje Farář.

Na tahu aktivní prvky

Nastavit opěrku ale nemusí stačit. Už léta proto prvky ochrany proti bičovému syndromu vylepšují například Ford, Hyundai, Jaguar, Mercedes, Nissan, Opel, Peugeot, Subaru, Škoda, Toyota či Volvo. Používají různé metody aktivních sedadel nebo hlavových opěrek, které jdou mechanickou cestou při nárazu naproti hlavě a zmenšují tak možnost nežádoucího pohybu krku.

Tlak, jímž tělo po nárazu zezadu působí na opěradlo, aktivuje mechanismus vysunující opěrku vzhůru a dopředu. Opěrka tak zachytí zpětný pohyb hlavy, při němž poranění krční páteře vzniká nejčastěji. Míru vysunutí vpřed a vzhůru určuje tlak těla působící na opěradlo, který se odvíjí od hmotnosti pasažéra a síly nárazu. Systém se spouští i při střetech v nízké rychlosti. Protože obvykle pracuje na mechanickém principu, lze jej použít opakovaně. Dobře ale fungují i systémy založené na jiných principech, například aktivní opěrka od společnosti Johnson Controls se za pomoci servomotorů aktivuje během 20 milisekund.

Mají na to metodu

Jenže někdy nepomohou ani aktivní prvky. Pak je vždycky lepší navštívit lékaře, i když se zdá být všechno v pořádku. „Mnohdy nemají pacienti zkraje žádné problémy, jen je pár dní bolí hlava a neurologický nález je normální,“ říká docent Aleš Hahn z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

V prvních hodinách bezprostředně po úrazu mohou být příznaky poranění zcela minimální. Rentgenové vyšetření hlavy a krční páteře těsně po nehodě bývá navíc často negativní. U většiny pacientů se do 24 hodin po střetu podle Hahna rozvinou typické příznaky syndromu: bolest a ztuhlost šíje, bolest hlavy, spánkové a čelistní kosti či zad, ale i závrať.

Doprovodné příznaky však nemusí být vázány jen na oblast hlavy a krku. Můžou se vyskytnout potíže související s poškozením měkkých tkání jako vazy, svaly a nervy – bolest a ztuhlost ramen, chrapot, poruchy polykání, únava, bolest či pociťování slabosti v rukou, zvonění v uších či poruchy vizuálního vnímání, například dvojí vidění. Výjimkou nejsou ani pozdější různé psychické problémy jako deprese, frustrace, úzkost, stres, závislost na lécích či nespavost.

Přední český odborník na bičový syndrom dále připomíná: „Za půl, tři čtvrtě roku pak přicházejí obrovské potíže smyslových orgánů, zejména rovnováhy, sluchu a zraku, vše jako důsledky prudkých pohybů krční páteře.“ Podle Hahna dochází ke změnám, které klasickými způsoby nemohly být zjištěny. „Máme ovšem vyvinutou metodu, jak najít a odhalit jemné nebo velmi nepatrné poruchy rovnovážného ústrojí. A jelikož je to velmi citlivé, pak se v případě zahájení účinné léčby dají následky úrazu buď zlikvidovat, nebo minimalizovat,“ tvrdí.

Když se podaří opěrkové trauma odhalit včas – řádově do několika měsíců po dopravní nehodě či úrazu –, lze zavést preventivní léčbu. Ta spočívá v cílené rehabilitaci páteře a přilehlých oblastí doplněné podáváním léků. Komplexním přístupem lze vyvíjející se problém buď zmírnit, či zcela odstranit.

Pod dohledem

Počínaje rokem 2008 je při testování aut sledována i míra ochrany krční páteře při nárazu zezadu. Podstatou zkoušek sedadel namontovaných na plošinu včetně příslušenství je měření rychlosti a doba uplynulá mezi nárazem a kontaktem hlavy s opěrkou. Dobře hodnocené opěrky hlavy má podle evropských testů plných šedesát procent současných vozidel.

Ohlasy

Pacientka 1 „Jsem dva roky po banální autonehodě. Při nárazu moje hlava letěla vpřed a hned vzad. Lékař nepoznal úraz whiplash injury a včas mě neléčil. Byla jsem za simulanta, hypochondra, blázna. Z několika zdrojů vím, že se tento úraz dá úspěšně a bez následků léčit. Musí se ovšem vědět jak a také potíže včas poznat.“

Pacientka 2 „Prodělala jsem toto poranění při dopravní nehodě, včas nepoznali diagnózu, následovalo nekonečné kolečko neurologů, rehabilitační a lázeňské péče, očního, ušního a nakonec i psychologa. Tam vás odešlou, když už si nevědí rady…“

Pacient 3 „Před pěti lety jsem měl autonehodu s nárazem zezadu. Při ošetření byly zjištěny jen nepatrné změny na páteři. Bolesti se začaly stupňovat, vyhledal jsem neurologa. Potíže už jsou bohužel stálé s nástupy záchvatu bolesti hlavy a úplným stažením ramen. Levé rameno mám jako v ohni… Tohle trápení mě připravilo o chuť do života.“

Víte, že...

polovina všech zranění na silnici s vážnými trvalými následky vznikla v důsledku bičového syndromu, tedy při prudkém pohybu hlavy a těla po nárazu jiného vozidla?

… plnou desetinu účastníků nehod s tímto postižením provázejí silné bolesti a další nepříjemné následky po celý zbytek života?

… bičový syndrom může vzniknout už při nárazu v rychlosti nižší než 25 kilometrů v hodině?

… jednou z příčin vzniku opěrkového traumatu je i zvýšená tuhost karoserie? Sice ve vyšší míře chrání pasažéry před vznikem závažných nebo fatálních zranění, ovšem při střetech v menších rychlostech zatížení krčních partií pasažérů paradoxně narůstá.

… ochranné systémy zvládnou snížit riziko poranění krční páteře až o polovinu? Správně nastavené „klasické“ opěrky hlavy jen o 5 až 10 %.

… opěrkové trauma je lékařskou vědou sledováno již bezmála sto let? Úraz byl ale zprvu spojován s železniční dopravou – poprvé byly těžké bolesti krční páteře diagnostikovány po nehodě vlaku kolem roku 1919.

… ženy, děti a senioři jsou ke vzniku obtíží náchylnější? Nemají totiž tak silně vyvinuté krční svalstvo jako muži.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
11 / 2017 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851