Vyzkoušeli jsme odstavná parkoviště kolem Prahy: Místa jsou, ale výběr dobře zvažte! | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

20. 11. 2017

Vyzkoušeli jsme odstavná parkoviště kolem Prahy: Místa jsou, ale výběr dobře zvažte!

Vyzkoušeli jsme odstavná parkoviště kolem Prahy

Fotogalerie

10 fotografií

Praha se chlubí čtyřiadvaceti odstavnými parkovišti pro návštěvníky. Plochy jsme prozkoumali a občas je to žalostná bilance.

(více v čísle 46/17)

Mimopražským návštěvníkům hlavního města zoufale chybějí odstavná místa na okraji. Zejména po rozšiřování barevných zón. Proto magistrát našel před pár týdny rychlou cestu, když otevřel někdejší plochy pro odtažená vozidla. Jsou nehlídané, neplatí se tady ani symbolických 20 Kč za den jako na ostatních P + R. Potíž je ale v odlehlosti míst, z nichž na některých se dělá návštěvníkovi vysloveně úzko. Přes den to bude ráj vykradačů a v noci bychom se báli místy i jen procházet.

Navíc je celkové číslo nabízených laciných parkovišť v Praze imaginární – do systému jsou totiž zařazeny i komerční plochy v nákupním centru Chodov nebo Wilsonova a Slovan v centru, které do filozofi e P + R nepatří. Na druhou stranu se sem počítá také třeba bezplatný štěrkový plácek v Troji u vjezdu do Blanky. Otevřel se teprve nedávno vedle betonárky. Místa je tu nevídaně, potíž je spíš v opuštěnosti. Přesto jsme napočítali pět zaparkovaných aut. Přenosná cedule improvizované zastávky dokonce hlásí, že sem zajíždí i hromadná doprava. Palec nahoru za snahu, ve voze tady ale radši nic cenného nenechávejte. A pokud máte drahé auto, pak ani to…

Vyzkoušeli jsme odstavná parkoviště kolem Prahy
Autor: Jiří Pekárek

Nová místa nelákají

Teprve před pár týdny se otevřela nová parkoviště P + R pro návštěvníky přijíždějící od západu u Plzeňské ulice nebo jihu v Písnici. Jak nedávno zjistili redaktoři MF Dnes, motoristé se sem zrovna nehrnou. Zčásti kvůli špatnému značení, dílem pro odlehlost. Situace se ovšem den ode dne zlepšuje, nejspíš v souvislosti s medializací.

V lokalitě Kotlářka už jsme tak napočítali dvě desítky aut. Nic se tady neplatí a kousek odsud je zastávka tramvaje směrem na Anděl. O auto bychom se tady sice trochu báli, ale o nic víc než na typickém pražském sídlišti.

Zato třetí nově otevřená lokalita Švehlova na Zahradním Městě je vysloveně zoufalá – zaprášený plac pod Lanovým mostem na Jižní spojce k návštěvám nijak neláká. Hnusné místo nás odpuzovalo už před lety, kdy jsme tady fotili reportáž o vozidlech odtažených městskou policií. Navíc lokalita nedává valný smysl - kvůli probojování sem už musíte vystát Jižní spojku nebo kolony na objízdných trasách. A když už se vám to podaří, kousek odsud leží osvědčené parkoviště Skalka P + R přímo u metra.

Není divu, že se uprostřed plochy Švehlova krčila během naší návštěvy jen tři auta. Při prohlídce odporného okolí – kde za rezavým plotem ležely páté dveře z favoritu – to dobře chápeme. Zato pokud se vám chce po cestě čurat, evidentně je to oblíbené zastávkové místo…

Přímo pod Lanovým mostem Jižní spojky vzniklo parkoviště Švehlova. Okolí je dost odporné.
Autor: Jiří Pekárek

Neláká

Pikantní je, že v Praze na jedné straně parkoviště chybějí, jinde jsou zase nevyužita. Mezi evergreeny opuštěných míst řadíme plochu P + R pod Jižní spojkou u Běchovic. Stojí tady už celé roky, a nikdy se tu dveře netrhly. Ač je na vjezdu do města, srdce motoristů dosud neuchvátila. Třeba proto, že už sem musí vystát ranní kolony v Běchovicích. A není to tak daleko na oblíbené P + R Černý Most, ležící přímo u metra. Bohužel je hned po ránu plac zaplněný. Zato v Běchovicích jsme napočítali jen šest aut včetně odstaveného vraku, který tady evidentně rezaví déle než vymezených 12 hodin. Výhoda je tady v bezplatném parkování a nedaleké vlakové zastávce. Musíte přitom jen překonat frekventovanou silnici na Český Brod a Kolín. Naštěstí jsou tu semafory.

Ani tak si neumíme představit využití šesti rozšířených míst pro vozíčkáře hned u plotu. Cestou na vlak by snad strávili delší čas než jízdou do centra, kde mohou parkovat i na vyhrazených barevných zónách – místa pro ně totiž tradičně bývají vyčleněna ze systému.

Když se nedohodnou Kritici často poukazují na nekoncepčnost výstavby parkovišť P + R. Typickým příkladem je to v dejvické Tobrucké ulici. Směrem od letiště na Evropské třídě lákají na P + R přeškrtnuté tabule. Nedávno dostavěné parkoviště se ještě třpytí novotou, jenže P + R to opravdu není. „Nemůžu ho spustit kvůli odporu místních. Lekla se i místní radnice a už si to nepřeje,“ říká pražský náměstek pro dopravu Petr Dolínek.

Potvrdil nám to i zdejší hlídač. Vtip je totiž v tom, že místními tolik nenáviděné parkoviště už vesele funguje – jenže není za 20 korun na den, nýbrž za 120. Provozuje ho totiž soukromý podnikatel. „Dokud nebude napojení silnice, P + R z toho nebude,“ krčí rameny obsluha. Zajímavé je, že to pro komerční využívání nevadí.

Magistrát už rozvíjí další plány na výstavbu parkovišť P + R: na Černém Mostě, Zličíně nebo v Hostivaři. Po projektantech rovnou požadují počítat s nimi u každé nové konečné stanice tramvaje. Místní z toho ale mnohdy radost nemají. Nejenže jim naroste doprava „lufťáků“ pod okny, ale hlavně jim oplocené plochy nebo parkovací domy ukousnou z dosavadních míst. Jak říká náměstek Petr Dolínek: „Všichni chtějí, aby byl problém řešen, ale ne na úkor jejich nejbližšího okolí!“ 

Na parkovištích P + R je doba stání omezena na 12 hodin. Do Běchovic moc lidí nejezdí, a tak to ani nikdo neřeší.
Autor: Jiří Pekárek

Parkoviště P + R v Praze

Běchovice
Adresa: Praha 21 - Běchovice, Českobrodská
Parkoviště je nehlídané s maximální dobou stání 12 hodin
Spojení MHD ● Vlak, autobus
Černý Most 1
Adresa: Praha 14 - Černý Most, Chlumecká
Spojení MHD ● Metro - linka B, autobus
Černý Most 2
Adresa: Praha 14 - Černý Most, Chlumecká
Spojení MHD ● Metro - linka B, autobus
Chodov
Adresa: Praha 11 – Chodov, obchodní Centrum Chodov
Spojení MHD ● Metro - linka C, autobus
Depo Hostivař
Adresa: Praha 10 - Strašnice, Sazečská
Spojení MHD ● Metro - linka A, autobus, tramvaj
Holešovice
Adresa: Praha 7 - Holešovice, Plynární
Spojení MHD ● Metro - linka C, autobus, tramvaj, vlak
Kotlářka
Adresa: Košíře, ulice Nepomucká
Parkoviště je nehlídané s maximální dobou stání 12 hodin
Spojení MHD ● Tramvaj, bus
Ládví
Adresa: Praha 8 – Kobylisy, Davídkova
Spojení MHD ● Metro - linka C, autobus, tramvaj
Letňany
Adresa: Praha 18 - Letňany, Listova
Spojení MHD ● Metro - linka C, autobus
Nové Butovice
Adresa: Praha 13 – Stodůlky, Ovčí hájek
Spojení MHD ● Metro - linka B, autobus
Opatov
Adresa: Praha 11 - Chodov, Chilská
Parkoviště je nehlídané s maximální dobou stání 12 hodin
Spojení MHD ● Metro - linka C, autobus
Písnice
Adresa: Písnice, ulice V Lužích
Parkoviště je nehlídané s maximální dobou stání 12 hodin
Spojení MHD ● Bus
Radotín
Adresa: Praha 16 - Radotín, Prvomájová
Spojení MHD ● Vlak, autobus
Rajská Zahrada
Adresa: Praha 14 – Černý Most, Cíglerova
Spojení MHD ● Metro - linka B, autobus
Skalka 1
Adresa: Praha 10 – Strašnice, Pod Strání
Spojení MHD ● Metro - linka A, autobus
Skalka 2
Adresa: Praha 10 – Strašnice, Přetlucká
Parkoviště je nehlídané s maximální dobou stání 12 hodin
Spojení MHD ● Metro - linka A, autobus
Švehlova
Adresa: Zahradní Město, ulice Ždánická
Parkoviště je nehlídané s maximální dobou stání 12 hodin
Spojení MHD ● Bus, tramvaj
Troja
Adresa: Praha 8 – Troja, Povltavská
Parkoviště je nehlídané s maximální dobou stání 12 hodin
Spojení MHD ● Tramvaj
Zličín 1
Adresa: Praha 17 – Zličín, Řevnická
Spojení MHD ● Metro - linka B, autobus
Zličín 2
Adresa: Praha 17 – Zličín, Ringhofferova
Spojení MHD ● Metro - linka B, autobus

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
46 / 2017 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851