Zlomený volant 2017: Kdo loni nejvíce škodil | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Zlomený volant 2017: Kdo loni nejvíce škodil

Zlomený volant 2017

Už pět let přiděluje Svět motorů anticeny Zlomený volant těm, kteří v uplynulém roce nejvíce poškodili zájmy motoristů. Kdo „vyhrál“ tentokrát?

(více v čísle 4/18)

Každoroční bilanci nejprotivnějších činů vypočítáváme od roku 2013. I když je pravda, že jsme se třeba exministrovi dopravy Pavlu Dobešovi za nepodařený převod registru vozidel pod jeho resort či rádoby vtipnému hodnocení designu vozidel od šéfa Hyundaie Vladimíra Vošického vysmáli už rok předtím. Teprve před pěti roky jsme však anticenám dali oficiální podobu.

Těžký výběr

Zvolit opravdu tři největší škůdce zájmů motoristů bylo jako vždy nesmírně obtížné. Nabízejících se jmen jsou totiž desítky. Vždyť do českých motoristů si tady kopne, kdo může. A nejde jen o činy vědomé, ale i o situace, které přináší špatná práce, neschopnost, případně prostý fakt, že někdo někde na svoji funkci prostě nestačí. Nakonec jsme dali důvěru osvědčeným jménům. Anticeny za rok 2017 od nás získali ministr dopravy Dan Ťok, ředitel ŘSD Jan Kroupa a údajně ekologické hnutí Děti Země. První dva jmenovaní při tom již poničený volant ve své sbírce mohli mít z předchozích let. Známí ekoteroristé slaví poprvé.

Dodržujeme princip, že anticena je udělena vždy za konkrétní čin, přestože nám je jasné, že důvodů pro vyznamenání by se u všech třech držitelů našlo mnohem víc.

Všichni kličkují

Přestože je podoba „ocenění“ umělecky zdařilá, zatím si žádný laureát trofej nepřevzal. Ostatně ani v Hollywoodu se umělci pro ocenění Zlatá malina za nejhorší filmy a nejpříšernější herecké výkony většinou moc nehrnou. Hodně blízko k převzetí naší ceny bylo loni, kdy mezi oceněnými byl i šéf ŘSD Jan Kroupa. Jeho mluvčí Jan Rýdl ocenění převzít chtěl, ale nakonec po dlouhém domlouvání si je pro svého šéfa stejně nevyzvedl.

Se Zlomenými volanty za rok 2017 už to vypadalo mnohem nadějněji. Ředitelství silnic a dálnic sice ústy svého mluvčího Jana Rýdla převzetí ceny pro šéfa úřadu Jana Kroupu striktně vyloučilo, ale ministerstvo dopravy nás dlouho napínalo a chvílemi to vypadalo, že by ministr Dan Ťok anticenu i osobně polaskal. Pak vypadalo reálněji převzetí trofeje mluvčím resortu Tomášem Neřoldem. Jenže od té doby hluboké ticho…

Děti, nebo čuňata?

Velmi nás proto po zkušenostech se státními úředníky překvapil vstřícný postoj předsedy ekoteroristického sdružení Děti Země Miroslava Patrika z Brna, který se k nominaci hrdě přihlásil. Domluvili jsme datum, místo předání přímo u nás v redakci Světa motorů i konkrétní čas, připraven byl šéfredaktor i fotograf. Dokonce jsme měli nachystány na prvního laureáta anticen, který ocenění osobně převzal, i několik otázek do rozhovoru. V poledne, jak bylo domluveno, stála už i slavobrána, jen laureát nikde. Nebyl k zastižení na telefonu, na němž jsme schůzku domlouvali, nereagoval ani na SMS, ani na mailovou zprávu s otázkami, co že tedy přišlo předání anticeny do cesty. A neozval se dodnes. Nevíme tak, zda náhle neonemocněl, nebo si převzetí nakonec rozmyslel, či si na něj někdo někde počíhal… Ale začali jsme si lámat hlavy, zda by se spolek s tak férově fungujícím předsedou neměl raději místo Děti Země jmenovat Čuňata Země. I když, promítneme-li si aktivity této organizace za poslední léta, nic férového jsme od ní čekat nemohli.

Trofeje laureátům pošleme kurýrem. Polostátní pošta by je určitě ztratila.

Jan Kroupa – šéf ŘSD

Odůvodnění: Za nebezpečný hazard považujeme rozhodnutí ŘSD před zimou otevřít do té doby pro dopravu nevyužívanou větev Prackovické estakády na D8 přes České středohoří. Počin je o to nesmyslnější, že na jaře se tam zase stavbaři vrátí a budou na problematickém úseku ohroženém sesuvy půdy pokračovat ve stabilizačních pracích.

Dan Ťok – ministr dopravy

Odůvodnění: Na jinak chvályhodném rozhodnutí, že na D6 mezi Karlovými Vary a Chebem není od roku 2018 nutná dálniční nálepka, nám vadí skutečnost, že tuto myšlenku resort dlouhodobě odmítal. Především se ale hodila až loni před parlamentními volbami, kdy toto rozhodnutí nepochybně přispělo k vítězství hnutí, za něž ministr Dan Ťok figuroval jako lídr kandidátky právě v Karlovarském kraji.

Miroslav Patrik – Děti Země

Odůvodnění: Obstrukce dopravních staveb ze strany Dětí Země, reprezentované hlavně jeho předsedou Miroslavem Patrikem, nechápeme stejně jako většina motoristů. Sdružení neustále brání novým dopravním stavbám (pokračování D11) i rekonstrukci současné sítě (D1). Za zamyšlení stojí i to, že se podle ministerstva dopravy ve starších i novějších námitkách objevují stejné formulace i chyby.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
4 / 2018 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851