Závody F1 v Koreji a Japonsku: Mečbol | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Závody F1 v Koreji a Japonsku: Mečbol

Závody F1 v Koreji a Japonsku

Fotogalerie

12 fotografií

Výhrami v Koreji a Japonsku natáhl Sebastian Vettel šňůru vítězství na pět a poslední neděli v říjnu může po závodě v Indii slavit čtvrtý titul mistra světa v řadě.

(více v čísle 43/13)

Pouze dva jezdci v historii formule 1 získali tolik vavřínů světového šampiona v nepřerušené sérii. Prvním byl Juan Manuel Fangio z Argentiny, který triumfoval v letech 1954–1957. Druhým se stal Michael Schumacher, jenž získal dokonce pět titulů v sezonách 2000–2004.

Alonso vzdává titul

Zatímco při čtyřech předcházejících výhrách v Belgii, Itálii, Singapuru, Koreji dokázal Vettel jednotlivé podniky suverénně opanovat (vedl 209 z dohromady odjetých 213 kol), v Japonsku takovou převahu rozhodně neměl.

Japonsko: Van der Garde a Bianchi
Autor: Jiří Křenek

Do čela závodu se dostal třikrát, ale teprve při výjezdu z boxů po druhé výměně pneumatik ve 43. kole (z celkových 53), kdy se dostal do vedení, se začalo rýsovat možné prvenství. První místo nakonec udržel až do cíle a v posledních pěti letech tak vyhrál v Japonsku počtvrté.

Japonsko: Maldonado
Autor: Jiří Křenek

Aktuálně má náskok devadesáti bodů, a pokud dojede v Indii do pátého místa, stane se šampionem bez ohledu na výsledky soupeřů. „Je jasné, že mám skvělou pozici, ale ještě není konec,“ prohlásil Vettel po posledním odjetém závodě.

Korea: Bianchi
Autor: Jiří Křenek

Jeho největší letošní soupeř Fernando Alonso naopak vidí situaci v mistrovství světa jako rozhodnutou. „Nemyslím si, že mezi námi probíhá ještě nějaká bitva o titul. Je jen otázkou času, než Vettel zvítězí,“ dodal Španěl.

Korea: Van der Garde
Autor: Jiří Křenek

S Ferrari jezdí Alonso od roku 2010 a zatím byl v konečném pořadí MS třikrát druhý (2010, 2012, 2013) a jednou čtvrtý (2011). A ve všech uvedených sezonách se stal mistrem světa Sebastian Vettel…

Webber je (opravdu) smolař

Na pomyslnou nepřízeň osudu si může stěžovat Mark Webber. Sedmatřicetiletý pilot Red Bullu musel před měsícem v Singapuru odstoupit v posledním kole pro požár vozu. Vystoupil a mávl si na Alonsa, který ho svezl na svém monopostu do boxů. Za nebezpečné jednání dostal napomenutí a byl odsunut o deset míst na startu dalšího závodu v Koreji.

Korea: Webber
Autor: Jiří Křenek

Tam jeho vůz trefi l ve 36. kole Němec Sutil a oheň z poškozených výfuků Webberova monopostu vypadal hodně divoce. V Japonsku Australan zajel po 363 dnech pole position, ale v závodě obsadil druhé místo. Jako jediný z prvních sedmi pilotů v cíli jel na tři zastávky v boxech a nikoliv jen na dvě. „Tři zastávky nebyly úplně výsměchem, ale byl to velký risk. Ptám se, zda to bylo nutné? Cítil jsem, že bychom zvládli závod jen při dvou. Ale musíte se naučit lidi nepodezřívat,“ snažil se zachovat Webber svou profesionální tvář.

Korea: Räikkönen
Autor: Jiří Křenek

Šéf stáje Red Bull Christian Horner k tomu dodal. „Na začátku závodu dostal Mark svého soupeře pod tlak a jeho pneumatiky odešly příliš brzy. Měli jsme za to, že při dvou zastávkách by Markovy gumy do cíle nevydržely.“

Závody F1 v Koreji a Japonsku
Autor: Jiří Křenek

Kompletní výsledky najdete v tištěné verzi. Časopis si můžete objednat přímo z webových stránek Světa motorů.

 

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
43 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851