MS ve freestylu motorkosu: Boj nekončí | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

MS ve freestylu motorkosu: Boj nekončí

MS ve freestyle motokrosu

Libor Podmol chtěl závod mistrovství světa ve freestyle motokrosu v Liberci vyhrát. Při posledním skoku však spadl, ale jeho boj o titul nekončí.

(více v čísle 47/13)

Po pěti letech se do TipSport Arény v Liberci vrátili nejlepší světoví freestylisté a aplaudovalo jim sedm tisíc diváků. Hodně zvýšenou intenzitou potlesku dávali najevo sympatie čtveřici českých závodníků. Zejména Liboru Podmolovi, který útočí na titul mistra světa.

Na jedenáct startujících čekala kvalifikace v délce devadesáti sekund. Po vypršení časového limitu následoval ještě jeden skok, za který dostal jezdec dvojnásobný příděl bodů. Nejlepších šest pak postoupilo do finále, kam se v Liberci probojovali také Libor Podmol a Petr Pilát.

Podmol se v závěru jízdy dokonce odhodlal předvést LP-spin, který skáče jako jediný na světě a při němž se za letu otočí hlavou dolů o 360 stupňů. „Zkusil jsem to, abych vyhrál kvalifikaci a do finále šel jako poslední,“ řekl tiše Podmol a s láhví energetického nápoje v ruce zmizel z dosahu všech lidí, aby se mohl soustředit.

Řídítka se rozsypala

Pilát si mezitím v klidu povídal s kamarády a jeho pohled mířil chvílemi k řídítkům motocyklu. Nevyslovené obavy se bohužel potvrdily o pár desítek minut později. Dvaadvacetiletý Čech předvedl ve vzduchu krásnou kreaci, ale další jeho skoky vypadaly jako odbyté. Příčinou byl ulomený držák tlumiče řízení KTM. „Chtěl jsem jízdu dokončit, přestože si řídítka chvílemi dělala, co chtěla. Došlo k improvizovaným skokům na jistotu. Dost mě to mrzí. Lidé, kteří úžasně fandili, se mohli krásně bavit a já bych útočil na stupně vítězů,“ popisoval Pilát zklamaně své dojmy.

Poslední skok, škoda

Finálová jízda se vydařila Španělovi Maikelu Melerovi. Jeho bodový zisk nepřekonali ani skvěle jedoucí světová superhvězda Rob Adelberg z Austrálie nebo Francouz David Rinaldo, jenž útočí na světový primát. Posledním, kdo mohl situaci změnit, byl domácí favorit Podmol. Ve vymezených 105 sekundách předvedl skvělé triky, které chtěl korunovat brutálním kouskem Underflip Indy (vyosené salto vzad a střihnutí nohama), ale po dopadu s motocyklem na hlínu vletěl do bariéry.

„Underflip Indy je můj speciální a dost nevyzpytatelný trik, který nikdo jiný nedělá. Vždy doskakuji trochu nakřivo, ale tentokrát to bylo až moc. Trochu mě to nakoplo a šel jsem do bariéry,“ říkal Podmol poté, co opustil ošetřovnu. „Chvilku trvalo, než se mi podařilo popadnout dech a zahýbat nohama. Tehdy mě napadlo, že všechno viděla maminka, která má o mě pořád velký strach,“ připomněl první okamžiky po nárazu do vzduchem naplněného mantinelu.

Boj o titul mistra světa zůstává otevřený. Do vedení v šampionátu se vrátil Rinaldo, který má náskok jediného bodu před Podmolem. O vítězi se rozhodne 14. prosince v bulharské Sofi i. Kdo z obou bude lepší, stane se světovým šampiónem.

Výsledkový servis najdete v tištěném vydání SM, č. 47. Periodikum si můžete objednat přímo z této stránky.

 

 

 

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
47 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851