Portrét Jakuba Terešáka: Motorka od kolébky | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Portrét Jakuba Terešáka: Motorka od kolébky

Jakub Terešák

 

K výrazným talentům českého motokrosu patří Jakub Terešák, stříbrný medailista z mistrovství světa juniorů družstev 2013 v Jiníně.

 

(více v čísle 2/14)

Jeho cesta je výjimečná úspěchy, kterých letos patnáctiletý klučina dosud dosáhl. Na druhé straně je jedním z příběhů, jež v České republice prožívají stovky malých kluků a s nimi obětaví rodiče. Jeho cesta je výjimečná úspěchy, kterých letos patnáctiletý klučina dosud dosáhl. Na druhé straně je jedním z příběhů, jež v České republice prožívají stovky malých kluků a s nimi obětaví rodiče.

Táta to věděl hned

Říká se, že někdo se narodí s míčem v kolébce, jiný dostane do vínku brusle… Malý Jakub prý dal hned najevo, že bude motokrosařem. „Když jsem si ho byl poprvé v porodnici prohlédnout, chytil mě za prst a já měl najednou pocit, jako by tahal za plyn,“ směje se otec Vladislav Terešák, dříve aktivní motokrosař.

Ve třech letech dostal Kuba malou malaguti, s kterou si to zkoušel na asfaltu. Když udržel rovnováhu, zamířil si to na motokrosovou trať a nakonec začal přejíždět přes mírné terénní vlny. Jakmile mu bylo pět, přihlásil ho otec na první závody. Za řídítky KTM SX50 tak začal vyrůstat maličký závodník.

Ne, housle ne

Když mu bylo šest let, přestalo ho najednou jezdění na motorce bavit. Rodiče si však věděli rady a Kubovi pořídili housle. „Z obavy, abych na ně nemusel hrát, jsem začal zase jezdit a jezdit. Když se občas něco nepovedlo nebo se mi nechtělo na trénink, položil táta přede mě housle a bylo po problémech. Tenhle šílený nástroj jsem postupně zbavoval všech částí, až byl nepoužitelný,“ vzpomíná Jakub s úsměvem.

V osmi letech se podíval do Ameriky na juniorský motokros národů. „S tátou jsme z dvou kufrů, kde jsme vezli díly, poskládali v Budds Valley celou motorku. Byly tam tehdy stovky kluků, závodilo se pod umělým osvětlením do čtyř ráno. Občas jsem měl pocit, že na startu usnu, ale nakonec se mi podařilo vybojovat třetí místo,“ připomíná anabázi USA.

Loni v srpnu Jakub (na snímku zcela vpravo) slavil se svými parťáky nečekané stříbro z mistrovství světa juniorů družstev
Autor: Archiv

Zranění nebylo málo

Sezona 2013 byla pro Jakuba nejúspěšnější. Na mezinárodním poli získal třetí místo v MS juniorů, titul vicemistra světa juniorů v závodě družstev a vybojoval druhou příčku v prestižním německém seriálu ADAC. K tomu přidal primát v mezinárodním mistrovství České republiky a Inter mistrovství ČAMS.

Jakub závodí už deset let a za ty roky má za sebou hezkou řádku zranění. V osmi letech si dokonce přetrhl zkřížený vaz v koleni a musel podstoupit operaci. „Ve skoku do mě foukl nárazový vítr, já se lekl, při dopadu špatně šlápl a už to bylo,“ říká nadhledem. „Pětkrát jsem měl zlomenou ruku a v roce 2012 klíční kost, které mi začátkem loňského prosince vyndali zpevňovací dlahu,“ s klidem přidává i další výčet zranění.

Den před Štědrým dnem už zase seděl na motorce. „Musel jsem se sklouznout, abych nevyšel ze cviku,“ směje se. Trénuje v domácí hale v Málkově. V této obci pár kilometrů od Chomutova funguje početný Motorsport klub, z něhož pocházejí kromě Terešáka další úspěšní mistři a medailisté mistrovství republiky, například Dan Stehlík nebo Radim Kraus.

Pokud jde o samotného Jakuba Terešáka, čeká ho mistrovství Evropy, jehož závody budou součástí podniků světového šampionátu. Pojede také mezinárodní české mistrovství a německý seriál ADAC. Novinkou pro něj bude start na dvoutaktním stroji KTM 125, vždyť ještě minulý rok jezdil ve třídě 85 cm3. „Bude to zásadní krok, protože ze stopětadvacítek už se může člověk dívat do mistrovství světa. Zatím jsem však teprve na začátku a musím si zvykat na novou motorku,“ dodává nadějný závodník.

Narozen: 24. 3. 1999 Bydliště: Málkov u Chomutova Výška/váha: 165 cm/48 kg Hobby: motokros, superkros Oblíbené pití/jídlo: isostar a všechno od maminky Úspěchy: 1. v mistrovství ČR (2006 a 2007); 1. v mistrovství Anglie (2006), Talent roku (2006); 3. v juniorském motokrosu národů v USA (2007); 1. v mezinárodním mistrovství ČR (2009 a 2013); 1. v Inter mistrovství ČAMS (2013), 3. v MS juniorů (2013), 2. v MS juniorů družstev (2013).
Autor: Archiv

 

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
2 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851