První testy MotoGP 2014: Drží žezlo | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

První testy MotoGP 2014: Drží žezlo

Takhle jezdí mistr světa. Marquez hned v prvních testech dokázal, kdo je šampionem

Fotogalerie

10 fotografií

Královská motocyklová disciplína, silniční MotoGP, vstoupila do letošní sezony prvními testovacími jízdami. S přehledem je ovládl úřadující mistr světa Marc Marquez ze Španělska.

Na malajském okruhu Sepang si poprvé vyzkoušel motocykl Honda RCV1000R také Karel Abraham z českého týmu Cardion AB Motoracing. Léčení zranění ho však v úvodních jízdách dost limitovalo (více v článku Rameno stále bolí).

Jsme rychlí, to je důležité

Ze sedmadvaceti jezdců, kteří se v průběhu testovacího programu na trati objevili, najel Marc Marquez sice až devátý nejvyšší počet kol, přesto byl každý den nejrychlejší.

„Náš program jsme plnili podle přesně daného scénáře, ať už šlo o různá nastavení motocyklu nebo simulaci závodu. Prověřili jsme širokou škálu nastavení podvozku s dobrými, ale i méně úspěšnými variantami. Před dalším testem tak máme dost užitečných informací,“ pochvaloval si Španěl, který 17. února oslavil jedenadvacáté narozeniny.

Do Malajsie však přiletěl s lehkou chřipkou, což byl následek řady marketingových akcí, které musel v lednu absolvovat. „Fyzicky se cítím dobře. Dokonce bych řekl, že mi testování kondičně prospělo,“ pochvaloval si Španěl.

Valeho skvělý výsledek

Navýsost spokojený odjížděl ze Sepangu Valentino Rossi (narozený 16. února 1979), který dosáhl na začátku posledního testu svého vůbec nejlepšího malajského času a poprvé se dostal pod hranici dvou minut na kolo.

„Podařilo se mi najít dobrý cit pro motocykl. Je za tím řada dobrých řešení, kterých jsme docílili společně s týmem. Na první test to bylo dobré,“ dodal Rossi, který zajel celkově druhý čas.

Legendární Ital, který poprvé spolupracoval s novým inženýrem Silvanem Gambuserou, potěšil také fanoušky. Všichni totiž vědí, že si dal limit do sedmého závodu sezony, kterým bude 1. června italské Mugello. Podle do té doby dosažených výsledků se rozhodne, zda pojede MS i v roce 2015.

Jeho kolega v továrních barvách Yamahy Jorge Lorenzo byl na testech třetí hned za Rossim, ale… „Když jsme v tom horku zkoušeli simulaci závodu, objevilo se pár nečekaných komplikací. Takže rychlost nebyla taková, jakou jsme chtěli. Musíme si však uvědomit, že testujeme na trati, která motocyklům Yamaha nikdy zvlášť neseděla,“ připomněl Lorenzo.

Espargaro jim vytřel zrak

Pro letošní rok jsou motocykly rozděleny do kategorií „Tovární“ a „Open“ (více v samostatném článku). Do druhé patří čtyřiadvacetiletý Španěl Aleix Espargaro (jeho o dva roky mladší bratr Pol pojede s továrním strojem).

A byl to právě Aleix, kdo se prosadil hned za první tři tovární specialisty Marqueze, Rossiho a Lorenza. „Nemohli jsme odjet ze Sepangu s lepším výsledkem. Při simulaci závodu však máme pořád problémy, jakmile dojde k většímu opotřebení pneumatik,“ konstatoval po skončení testů Espargaro, který sedlá motocykl FTR Yamaha.

Kdy se znovu svezou?

V Sepangu se účastníci světového šampionátu v MotoGP sejdou na dalších testech od 26. do 28. února. Pro jedenáct továrních jezdců bude 3.–5. března připraven australský okruh Phillip Island, kde budou zkoušet pláště Bridgestone. Pouze jezdci kategorie Open by se měli potkat od 7. do 9. března na katarském Losailu, kde začne 23. března nočním závodem letošní mistrovství světa. Ale možná si tovární piloti MotoGP účast na těchto jízdách prosadí…

Výsledky ze Sepangu, kalendář MS 2014, termíny testů a rozdělení motocyklů najdete v tištěném vydání Světa motorů, č. 46. Objednávat ho můžete přímo z těchto stránek.

Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851