Komentář: Povedené body | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Komentář: Povedené body

Souboj Rossiho (46) a Marqueze byl ozdobou závodního víkendu v Kataru.

První závod letošního mistrovství světa silničních motocyklů se Čechům vydařil. Pod umělým osvětlením na okruhu v Kataru uspěli Jakub Kornfeil, Karel Abraham i Karel Hanika.

(více v čísle 14/14)

Nejvýraznějším způsobem zabodoval Jakub Kornfeil, jedoucí v týmu Calvo, kde loni startoval mistr světa Moto3 Maverick Viňales. Dvacetiletý závodník navzdory menším technickým problémům obsadil šesté místo a potvrdil, že by se měl letos pohybovat v absolutní špičce kategorie Moto3.

Ve stejné třídě debutoval v mistrovství světa sedmnáctiletý Karel Hanika. Loňský suverén juniorského seriálu Red Bull Rookies Cup nastupuje v továrním týmu Red Bull KTM Ajo. V testech patřil k nejrychlejším, ale ve srovnání se soupeři má nejméně zkušeností. Čtrnácté místo lze při premiéře v MS považovat za úspěch.

Jediný letošní český zástupce v MotoGP Karel Abraham (24) podstoupil loni v polovině října operaci levého ramene a s bolestmi se potýká i v úvodu aktuální sezony. V Kataru získal poprvé od 11. listopadu 2012 tři body v jednom závodě. Ovšem i v případě stoprocentní kondice bude každý takový úspěch nesmírně náročné zopakovat.

Souboj titánů

Pokud by se měly letošní závody MotoGP odvíjet ve stejném duchu jako v Kataru, pak se máme na co těšit. V úvodním kole spadl z prvního místa Španěl Jorge Lorenzo a o několik okruhů později ho napodobil Němec Stefan Bradl. Otevřel se tak prostor pro nádherný souboj o vítězství mezi jedenadvacetiletým obhájcem titulu Markem Marquezem s pětatřicetiletým Valentinem Rossim, který má na kontě devět vavřínů mistra světa. Oba jezdili za sebou v minimálním odstupu a v předposledním kole se po ostrých soubojích několikrát předjeli.

V cíli byl nakonec o 0,589 sekundy rychlejší Marquez. Španěl si měsíc před prvním závodem zlomil lýtkovou kost. Musel vynechat některé testy před sezonou a podle vlastních slov nepřijel do Kataru ve stoprocentní kondici. „Důležité jsou body i to, že jsem se dokázal vrátit po zranění. Vítězství je velkým úspěchem vzhledem k bitvě s Valentinem, kterou jsem si moc užil,“ řekl mimo jiné v cíli vítězný Marquez.

Druhý Rossi se netajil tím, že má trochu rozporuplné pocity. „Jsem hrozně šťastný, ale také trochu naštvaný – kvůli porážce. Po startu ze zadních pozic bylo nutné dost riskovat, byl jsem však precizní. V každém případě je dvacet bodů vítaný vstup do sezony,“ uvedl tovární jezdec Yamahy.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
14 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851