VC USA silničních motocyklů: Kluci byli vidět | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

VC USA silničních motocyklů: Kluci byli vidět

Velká cena USA silničních motocyklů

Českým závodníkům vyšel také druhý podnik mistrovství světa silničních motocyklů. V americkém Austinu bodovali Jakub Kornfeil, Karel Hanika i Karel Abraham

(více v čísle 17/14)

Nejvyšší bodový příděl si znovu odváží Jakub Kornfeil, který dojel v nejslabší objemové třídě Moto3 na pátém místě. Navázal tak na výsledky z Brna 2010 (tehdy třída 125) a Jerezu (Šp.) 2013, které jsou jeho největšími úspěchy v MS.

Nováček Karel Hanika jel druhý podnik ve světovém šampionátu a čtrnácté místo z úvodního vystoupení v Kataru vylepšil na desáté. Vedlo se i Karlu Abrahamovi, který s velkou bolestí v levém rameni dojel čtrnáctý. Po dvou závodech má pět bodů, což je stejný počet, jaký získal za celou sezonu 2013.

Pro Kornfeila i Haniku představoval bodový zisk symbolickou oslavu narozenin. Prvně jmenovanému bylo 8. dubna jedenadvacet let, druhý se stal den po závodě v USA plnoletým.

Příběh dlouhý 357 dnů

Okruh Americas na jihu USA ve státě Texas by mohl být zasvěcený současnému suverénovi MotoGP a obhájci titulu Marku Marquezovi ze Španělska.

V sobotu 20. dubna 2013 zde byl poprvé nejrychlejší v kvalifi kaci MotoGP a o den později vyhrál svůj první podnik mistrovství světa v královské kategorii. Po 357 dnech se na stejný okruh vrátil, aby si vítězné tažení zopakoval. Za tu dobu absolvoval dvacet závodů a v osmnácti z nich dojel na stupních vítězů. Stal se nejmladším mistrem světa v historii MotoGP a překonal řadu rekordů.

„Možná se to zdálo snadné, ale jako jezdec musím být pořád koncentrovaný. Chápu, že pro fanoušky to asi byla nudná záležitost. Třeba příští víkend bude vzrušující,“ uvedl po závodě Marquez. Kdo ho dokáže porazit? Zastaví Španěla v rozletu týmový kolega a krajan Dani Pedrosa, nebo tovární yamahy? Jezdcům tří ladiček to v USA moc nevycházelo. Valentino Rossi měl problémy s přední pneumatikou a Jorgemu Lorenzovi se nepovedl už druhý závod. V Kataru spadl z prvního místa v úvodním kole a v Austinu nevydržel napěti a odstratoval předčasně. 

„Nepřemýšlel jsem a vůbec se nesoustředil. Největší chyba v kariéře,“ okomentoval své jednání Lorenzo. Za prohřešek byl potrestán průjezdem boxy a z posledního, třiadvacátého místa se propracoval na desáté v cíli.

Španěl vstoupil do kategorie MotoGP v roce 2008, dosud v ní absolvoval 104 závodů a dvanáct z nich nedokončil. Pokud dojel do cíle, skončil nejhůře na desátém místě, a to dvakrát: poprvé na okruhu v Brně v roce 2008 a podruhé nyní v americkém Austinu.

Situaci před závodem v domácím prostředí využil Colin Edwards, aby oznámil, že ve čtyřiceti letech jede poslední sezonu v mistrovství světa. „Současné motorky potřebují změnu stylu, a na to se necítím. Rodina moje rozhodnutí určitě uvítá,“ prohlásil závodník, kterého v zákulisí světového šampionátu všichni považují za velkého sympaťáka.

Výsledky a další podrobnosti najdete v tištěném vydání SM, č. 17/2014

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
17 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851