Roger Penske: Kapitán | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Roger Penske: Kapitán

Američan Roger Penske pracuje padesát let jako manažer. Patří k nejvlivnějším a nejúspěšnějším v motoristickém sportu.

Fotogalerie

9 fotografií

Američan Roger Penske pracuje padesát let jako manažer. Patří k nejvlivnějším a nejúspěšnějším v motoristickém sportu.

(více v čísle 14/15)

Na Zemi lze těžko najít druhého člověka, jehož vozy jezdí prakticky na všech kontinentech. Zvítězily ve formuli 1, v Severní Americe vyhrály všechno a nově získávají auta s jeho jménem vavříny v Austrálii. Současně je to značně úspěšný byznysmen. Díky schopnostem vést a organizovat získal Roger Penske přezdívku Kapitán.

 

Fotografi e z konce šedesátých let, kdy Roger Penske začal pracovat jako manažer
Autor: Freep.com a archiv

Hrozila mu amputace        

Narodil se 20. února 1937 na předměstí New Yorku. Na začátku jeho kariéry byl americký fotbal a jízda na motorce, při které si Roger začátkem padesátých let roztříštil kotník. Lékaři uvažovali o amputaci nohy, ale mladík se nevzdal. Po několika měsících byl zpátky na hřišti a hned rozhodl zápas. Nezanedbával však ani studia a úspěšně dokončil Univerzitu v Lehighu (1959) v oboru obchod.

V jeho životě však získával více místa motoristický sport a v roce 1961 ho časopis Sports Ilustrated vyhlásil americkým jezdcem roku. „Vítězství bylo nejhorší, co mě mohlo potkat. Otec se dozvěděl o mém závodění a to se mu nelíbilo,“ vzpomíná na dobu před šedesáti lety muž, pro kterého se staly v následujících desetiletích výhry součástí života.

V roce 1960 se spojil s inženýrem Markem Donohuem, který se stával rychlejším a úspěšnějším jezdcem. A tak Roger skončil v roce 1965 se závoděním a začal pracovat jako manažer. Britský odborný magazín Autosport připomněl tuto skutečnost v souvislosti s Penskeho novou aktivitou v Austrálii.

 

Zemřel mu kamarád

O deset let později prožil nejtěžší životní okamžik, když po havárii na Velké ceně Rakouska F1 1975 zemřel na následky krvácení do mozku právě Marc Donohue. Tehdy poprvé a současně i naposledy Penske zapochyboval, zda zůstane v motoristickém sportu. O rok později vyhrál jeho vůz řízený Britem Johnem Watsonem jediný závod v F1.

Mark Donohue (vlevo) patřil k nejbližším přátelům úspěšného manažera
Autor: archiv

Penske vždy trval na tom, že jím vedený tým bude startovat s vlastními závodními vozy, ať šlo o jakýkoliv automobilový šampionát. „Vždycky si vážím více výhry s něčím, co jsem sám vytvořil, než úspěchu s autem někoho jiného,“ prohlásil svého času. Jeho stroje a špičkoví piloti z něj udělali v počtu vítězství v závodech i šampionátech nejúspěšnějšího majitele závodního týmu na světě.

Roger Penske
Roger Penske
Autor: Svět Motorů
Majetek osmasedmdesátiletého muže odhadl odborný časopis Forbes na 1,4 miliardy dolarů (35 miliard korun). V USA vlastní kromě závodního týmu také tři okruhy. Je jedním z ředitelů koncernu General Electric a prezidentem klubu amerického fotbalu Detroit Lions. Pod jeho společnost Penske Corporation patří fi rmy, které zaměstnávají po celém světě 44 tisíc lidí a produkují roční obrat dvacet miliard dolarů (500 miliard korun).

Roger Penske žije v michiganském Bloomfield Hillu se svou druhou ženou. Obchodní aktivity řídí především jeho nejstarší synové z prvního manželství. Na boxové zídce závodních okruhů však vládne i nadále pevnou rukou jedině on sám.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
14 / 2015 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851