Nissan Note: Jen tak si zanotovat | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

1. 8. 2013

Nissan Note: Jen tak si zanotovat

Nissan Note

Fotogalerie

11 fotografií

Nissan se snaží prosadit mezi malými městskými vozy. 

(více v čísle 29/13)

Japonská značka Nissan už model Note nebere jako malé MPV, ale její představitelé ho srovnávají s běžnými městskými hatchbacky. Koncepce karoserie a proporce navazují na předchozí generaci. Délka 4100 mm i rozvor náprav 2600 mm se shodují a výška i šířka se liší jen minimálně. Ani nás tedy nepřekvapilo, že prostorově zase až tak velký posun note neudělal. Nabízí sice dlouhou kabinu, na druhou stranu zase úzkou. Kufr se základním objemem 325 litrů narostl o 45 l.

Nissan Note
Autor: Svět motorů

Zcela jinak je ale pojat design, vycházející z loňského konceptu Invitation. Malý nissan se proti němu změnil jen málo, a proto se nám i líbí. Mohou za to dynamické křivky, stoupající spodní linie oken, malé okénko v předním sloupku, maska zakousnutá do světlometů, boční prolis, vnější zrcátka uchycená na dveřích nebo komplikovanější složení zadních světel. Benzinové verze, které jsme zkoušeli mezi Vídní a Bratislavou, byly navíc osazeny sportovními spoilery. Zcela jiný je také interiér vozu. Palubní deska je mohutnější a působila na nás až moc přerostle. Navíc jednolitý středový panel ve stylu Renaultu vypadá trochu těžkopádně. Ale to je jen otázka vkusu. Ovládání ventilace převzaté z menší micry, přístrojový štít rozdělený do tří přehledných celků a jeho bílé podsvícení nebo tvar volantu převzatého z modelu Juke se nám naopak líbily. Škoda jen, že lze volant nastavovat pouze výškově. Chvilku nám trvalo, než jsme se uvelebili na místě řidiče. Potom je potřeba si na polohu za volantem chvilku zvykat. Přední sedadla ale mají slušné boční vedení a praktická je rovněž dvojitá uzavíratelná přihrádka před spolujezdcem. Posuvná zadní sedadla, dvojité dno zavazadlového prostoru nebo sklápěcí stolečky za zadní strany opěradel předních sedadel si note ponechal – tedy jen pro nejvyšší výbavu Tekna, u provedení Acenta je získáte za příplatek.

Nissan Note
Autor: Svět motorů

Výraznou změnu znamená nasazení benzinových tříválců s objemem 1,2 l. Základní verze má výkon 59 kW, přeplňovaná kompresorem potom 72 kW, navíc může být spojena s bezestupňovou převodovkou CVT. My jsme vyzkoušeli silnější verzi s pětistupňovým manuálem, která má maximum točivého momentu 147 N.m a dostala za úkol nahradit atmosférickou šestnáctistovku. Spokojeni jsme byli jak s dynamikou, i když v nízkých otáčkách jsme očekávali výraznější zátah, tak spotřebou. Na testovací trase palubní počítač ukázal průměr 5,5 l/100 km. Ještě lépe si ale vedl osvědčený vznětový čtyřválec 1.5 dCi s výkonem 66 kW, který se spokojí s dvouventilovou technikou. Nový note ho zdědil po předchůdci. Podle údajů výrobce by měl mít spotřebu jen 3,6 l/100 km, čehož se nám v klidu podařilo dosáhnout. Všechny motorizace mají systém stop-start.

Nová generace je sice lehčí, ale má tužší karoserii a také podvozek. V zatáčkách se méně naklání, přitom se zlepšil komfort jízdy a tlumení nerovností. Note je příjemné auto, které může být vybaveno zajímavými prvky – třeba panoramatickým kamerovým parkovacím a bezpečnostním systémem. Ale ve standardu je nenajdete. Základní motorizace 1,2 l v provedení Visia bez rádia a klimatizace stojí nemalých 269 900 Kč. Vznětová verze začíná na 329 900 Kč. Snad Nissan do září, kdy se má novinka začít prodávat, vymyslí nějakou zaváděcí slevu.

Nissan Note
Nissan Note
Autor: Svět motorů

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
29 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851