Výročí: Jsou tu už pětadvacet let | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

16. 10. 2013

Výročí: Jsou tu už pětadvacet let

Úplně první český prospekt korejského vozu nešetřil před čtvrtstoletím chválou: „Maximální pohodlí splňující veškeré náročné podmínky aktivní i pasivní bezpečnosti – zkrátka automobil zítřka pro dnešní dny!“

Přesně před 25 lety Svět motorů přinesl velkou reportáž z 30. ročníku brněnského strojírenského veletrhu, kde se poprvé představil korejský automobil: Daewoo Racer.

(více v čísle 42/13)

Těšil se značné pozornosti, hlavně díky sdělení o probíhající homologaci pro provoz v ČSSR. Příbuzný Opelu Kadett E se čtyřválcem 1.5/55 kW se brzy začal prodávat přes Mototechnu.

Za uvedením stála politika – část československých pohledávek v Libyi stát vyměnil jisté jihokorejské bance za prostředky na nákup 3000 vozů. Nabízely se za 188 900 Kčs.

Jediný příplatek (metalíza) činil 1000 korun. Racer počátkem roku 1989 absolvoval test Světa motorů. Zasloužil si uznání za hospodárnost a prostornost, dynamické vlastnosti však byly jen průměrné. Ačkoli už značka Daewoo v ČR nefi guruje, v Koreji působí nadále. A racer se v Rusku jako UZ-Daewoo Nexia vyrábí dodnes…

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
42 / 2013 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851