Ford C-Max Solar Energi Concept: Logický krok | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

9. 1. 2014

Ford C-Max Solar Energi Concept: Logický krok

Ford C-Max Solar Energi Concept

Elektrifikace automobilové dopravy je zase o kousek blíž. Elektromobilům nelze upřít, že při jízdě nevypouštějí žádné emise.

(více v čísle 2/14)

Horší už je to s výrobou elektřiny, kterou potřebují – nejlepší by byly jen obnovitelné zdroje. Vozidla mají také kratší dojezd, což lze vyřešit hybridním systémem. To vše si uvědomují u Fordu, a proto vyvinuli C-Max Energi Solar Concept. Jeho základem je plug-in hybrid C-Max s možností dobíjet baterie z běžné elektrické sítě, který v čistě elektrickém režimu ujede přibližně 32 km. Nyní ale dostal speciální střechu se solárními články o ploše asi 1,5 m2 z produkce společnosti SunPower. Samotné fotovoltaické články by ale dodaly přibližně jen 300 W, což by k dobíjení baterií nestačilo.

Součástí projektu je proto rovněž speciální přístřešek fungující jako koncentrátor slunečního světla – jakési zvětšovací lupy, které vždy směřují sluneční světlo přímo na panely. Tak by baterie fordu měly během jednoho dne získat potřebných 8 kW, což z běžné elektrické sítě trvá čtyři hodiny.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
2 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851