Budoucnost: Sedm hvězdných | SvetMotoru.cz
Svět Motorů

Nejčtenější a nejprodávanější
motoristický časopis

Budoucnost: Sedm hvězdných

Na podzim se druhá generace třídy B představí ve svěží podobě. Kamufl ážní prvky ukazují, ve kterých oblastech máme očekávat změny.

Fotogalerie

8 fotografií

Zatímco někteří stihnou za rok připravit jen jedinou novinku, stuttgartské tempo bere dech. V provozu jsme nyní potkali hned sedmero chystaných mercedesů!

(více v čísle 4/14)

Největší letošní peckou značky Mercedes-Benz bude jednoznačně pátá generace modelu střední třídy (třída C), ale automobilka co nevidět pustí na silnice celou plejádu novinek. Vezměme to pěkně od nejmenšího nahoru.

Třída B

Kompaktní model sice nedávno přišel o unikátní sendvičovou podlahu a koncepčně se přiblížil „klasickým“ MPV nižší střední třídy, ale má se čile k světu. Po pouhých dvou letech na trhu se totiž v tichosti chystá na decentní designový facelift. Jak ukazuje fotografi e zamaskovaného prototypu, retušovat se budou hlavně osvětlovací prvky, a to jak vpředu, tak vzadu. Technika má zůstat beze změny, výsledek uvidíme v Paříži.

GT

Už předloni jsme pronásledovali jeden z prvních prototypů nového stuttgartského sporťáku pod kódem C 190. A dnes už víme víc. Menší kopie modelu SLS AMG se prý nebude označovat kódem SLC, ale ušlechtilým GT AMG. Novinka má přijet ještě letos a pohánět ji bude dvojitě přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec podávající 356 kW, v provedení Black Series dokonce 430 kilowattů. Ceny podle všeho začnou na částce 110 000 eur (podle dnešního kurzu zhruba tři miliony korun).

GLK

Důkladně hranaté SUV sice vypadá i po šesti letech neotřele (zvláště po faceliftu), ale konkurenční BMW X3 už jezdí ve druhé generaci, navíc se na podzim přihlásil o slovo soupeř z vlastní stáje – model GLA. Na prvních fotografi ích GLK II vidíme zaoblenější tvary a delší rozvor. Základem motorové nabídky bude přeplňovaný čtyřválec 1,8 l v modelu GLK 250 a na vrcholu běžných verzí má stát V6 s označením GLK 350 (nepočítáme-li AMG). Novinka se ukáže možná už koncem roku.

ML

Dalším do party zmodernizovaných se brzy stane SUV řady ML. Jeho facelift plánovaný pro modelový ročník 2016 má tohoto obra designově přiblížit dnešní třídě E. Změny poznáme jak na přední, tak zadní části, a to především po zapnutí světel. Technickým přínosem má být model ML 400 s dvakrát přeplňovaným třílitrovým šestiválcem a nový hybrid.

CLS

Překvapivě se faceliftu brzy dočká nestárnoucí stylovka Mercedes-Benz CLS. Omlazovací kúrou projde nejen sotva tříleté čtyřdveřové kupé, ale i zatím neokoukaná pětidveřová verze Shoo ting Brake. Důvodem lehkých úprav především předních partií je větší vzhledová příbuznost s loni uvedenou novou třídou S.

S Coupé

Když už jsme u vlajkové lodi Mercedesu, i zde se budou dít velké věci. Současná generace W 222 má totiž nabídnout celkem pět karosářských variant. Dvě známe (sedan se standardním a prodlouženým rozvorem), už dlouho se ví o velké limuzíně coby nástupci maybachu, ale v plánu je premiérově také kabriolet. Než však dorazí, poznáme jeho výchozí uzavřenou verzi kupé, která neponese dosavadní označení CL, ale S Coupé. Pod kapotou tohoto šperku se mají objevit zážehové osmi- až dvanáctiválce, které prý časem doplní nově vyvíjený dvojitě přeplňovaný třílitrový šestiválec v modelu S 400.

Viano

Střídání stráží brzy neunikne ani desetileté luxusní viano. Zušlechtěná osobní verze dodávky Vito se zanedlouho představí ve třetí generaci a jako kdysi se má prodávat pod označením třída V. U velkého modelu se bude víc než dosud klást nejcitelnější důraz na ekologický program BlueEffi ciency a srdcem nabídky budou opět dieselové jednotky. Ze snímku je patrné, že velký designový vývoj se konat nebude, výrazná maska chladiče se podobá citanu. Samozřejmostí budou zadní posuvné dveře na obou stranách.

Vyšlo v časopisu

Svět motorů
4 / 2014 Objednat číslo Další články z čísla
Sdílej na facebooku
 

Archiv PDF


Přihlásit se / Zaregistrovat se
Vstup do archivu používá nový, uživatelsky vylepšený systém přihlášení. Pro vstup do archivu potřebujete jednotný účet platný pro všechny weby vydavatelství CZECH NEWS CENTER a.s.Po přihlášení pokračujte zde!

Zapomněli jste heslo?
 
 

Redakce

Adresa: Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7
Email: svet.motoru@cncenter.cz
Telefon: 225 977 851